Industriarbetarnas tidning

Sahlin: ”Nu tar vi dom”

4 september, 2010

– Jag blir oerhört förbannad och provocerad när jag ser Moderaternas affischer om att de är det enda arbetarpartiet. Skickar ett arbetarpati ett pm till sina företrädare där det står att de bör ta av pärlhalsbanden?

Det var inledningen på Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlins tal inför 200 delegater och gäster på Pappers kongress i Norrköping.

Hon stod på podiet i röd sjal och levererade det ena efter det anda exemplet på att alliansens politik inte gynnar arbetare och tvärtom ökar klyftorna.

– Är det ett arbetarparti som fixar och trixar med anställningstryggheten? Som knuffar ut en halv miljon från a-kassan när den värsta krisen inträffar? Som gör det hopplöst att vara sjuk?

Mona Sahlin citerade statsminister Fredrik Reinfeldt som sa, när han tillträdde för fyra år sedan, att han skulle utvärderas genom jobbens utveckling. Då tar vi honom på orden, sa hon.

– Arbetslösheten var sex procent när den borgerliga alliansen tog över. I dag är den åtta procent. En av fyra ungdomar har inget jobb.

– Och nu säger Reinfeldt att arbetslösheten kanske är nere på 6 procent igen vid nästa val. Är det så ett arbetarparti definierar en bra jobbpolitik?

Mona Sahlin beskrev skiljelinjen mellan de två blocken som ett val mellan skattesänkningar eller satsningar på välfärdsområdet och investeringar i infrastruktur och bostadsbyggande.

– Vi vill göra gemensamma investeringar i det som bygger Sverige starkt. Det handlar om sjukvård, skola och omsorg.

Arbetslösa ungdomar behöver stöd direkt och inte, som i dag, en jobbgaranti med tre månaders karenstid. Det är en förödande regel, sa hon.

– Men jag vet en liten grupp som kommer få aktivitetsförbud direkt efter den 19 september. Och det är inte de unga, sa hon och fick publiken att skratta och applådera länge.

Hon talade om vikten av samarbete och partiöverskridande överenskommelser. Ett område är energipolitiken.

– Vi vill tillbaka till ett elöverskott, sa hon. Först när vi tagit fram alternativ är det dags att stänga kärnkraftsverk.

Hon beskrev siffran 80 som en röd tråd i S:s löften vad gäller a-kassan. Det ska vara 80 procents ersättning (av den verkliga lönen) för 80 procent av löntagarna och kosta högst 80 kronor att vara med i a-kassan.

Hon avslutade med ett brandtal till publiken, i samma ordalag som LO-ordföranden dagen innan:

– Det gäller att mobilera stenhårt nu när det är två veckor kvar tll valet. Ut och jobba, nu tar vi dom.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?