Industriarbetarnas tidning

Skarp skiljelinje mellan blocken

2 september, 2010

Skrivet av

Synen på a-kassan skiljer de politiska blocken åt. Oppositionen vill sänka avgiften kraftigt och göra den lika för alla. Alliansen vill fortsätta med differentierade avgifter.

När det plötsligt blev upp till 300 kronor dyrare att vara med i a-kassan i januari 2007 gick hundratusentals människor ur. Den höga arbetslösheten har mer än tredubblat avgiften till många a-kassor, bland andra IF Metall, Byggnads, Hotell- och Restaurang samt Handelsanställdas.

Endast två a-kassor har i dag samma eller lägre avgift än före årsskiftet 2007 – Akademikernas och Lärarnas. Akademikernas är också den enda a-kassa som har fler medlemmar i dag än i december 2006.

Oppositionen lovar i sitt valmanifest en återgång till solidariska avgifter. Runt 80 kronor i månaden borde det kosta för alla att vara med oavsett a-kassa, skriver de. Allianspartierna anser att avgiften fortsatt ska variera med arbetslösheten i varje a-kassa, samtidigt vill de att arbetslöshetsförsäkringen ska bli obligatorisk.

Dagens Arbete har ställt frågor till alla partier om a-kassan, arbetslösheten och jobbskatteavdraget. Svaren finns här.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.