Industriarbetarnas tidning

Triumf för facket i AD

1 september, 2010

Skrivet av DAVID HENRIKSSON

Den truckförare från Väja som avskedades i fjol har fått full upprättelse i Arbetsdomstolen.
– Nu har det slagits fast att man har rätt att göra fel utan att behöva avskedas, säger avdelningsordföranden Sven Sollén.

Han anser att det är ett skönt besked för hela den svenska arbetsmarknaden.

– Domen visar att det inte går att belasta den enskilde för allt som går åt helvete, säger Sven Sollén.

Det var i mars förra året som en tre ton tung pappersrulle rullade av en truckgaffel och krossade båda benen på en pappersarbetare på Mondi Dynäs i Kramfors. Skulden lades på truckföraren som avskedades. Företaget ansåg att han låg bakom olyckan eftersom han agerat irrationellt och liknade hans agerande vid brottsligt beteende.

Av domen framgår att truckföraren lidit en synnerligen allvarlig kränkning. Avskedandet ogiltigförklaras och truckföraren får ett skadestånd på 120 000 kronor samt utebliven lön på 119 067 kronor, sammanlagt 239 067 kronor.

– Det är skönt att kunna lägga det här bakom sig nu, säger Lars Wåhlstedt förhandlingsombudsman på Pappers. Det här är en principiellt mycket viktig seger då den visar att företag inte kan lägga över skulden för arbetsmiljösäkerhet på den enskilde.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.