Industriarbetarnas tidning

Idé om obligatorisk a-kassa provocerar

14 oktober, 2010

En obligatorisk arbetslöshetsförsäkring, men de fackliga a-kassorna blir kvar. Så ser huvudspåret ut i socialförsäkringsutredningen, säger utredningens huvudsekreterare Irene Wennemo.

Irene Wennemo, som tidigare var chef för LO:s arbetslivsenhet, väckte IF Metalls ordförande Stefan Löfvens vrede när hon, för några veckor sedan, uttalade sig om att facket borde vänja sig vid tanken på en obligatorisk a-kassa. Hon föreslog också att facket byter strategi. I nedanstående intervju berättar hon om bakgrunden, hennes tankar runt rehabilitering och dagens stelbenta sjukregler.

Hur menade du när du talade om fackets strategi?

– I dagsläget har LO-förbunden rätt många krav. De vill ha kvar fackets a-kassor, sänka avgifterna, slopa differentieringen och de vill stoppa införandet av en obligatorisk a-kassa. De kanske borde fundera på vad som är det viktigaste, lämna gamla skyttegravar.

– Jag jobbar med en parlamentarisk utredning som ska hitta breda lösningar. En obligatorisk a-kassa är utgångspunkten i direktivet. Det handlar inte om huruvida vi ska ha en obligatorisk a-kassa, utan hur vi ska utforma den.

Du har också talat om möjligheten för facket att ”svälja” en obligatorisk a-kassa mot att dagens höga och differentierade avgifter tas bort. Men i direktivet till utredningen står det att de differentierade avgifterna ska vara kvar.

– Jo, men vi kan föreslå ändringar som lägre avgifter och en skattereduktion. Vad gäller differentieringen står det inte i direktivet hur den ska se ut. Tidigare var det också olika avgifter till a-kassan, beroende på kassornas administrationskostnader. Skillnaden var inte kopplad till arbetslösheten.

Hur skulle det gå att få ned kostnaderna för a-kassan?

– En annan utredning, som ska vara klar i april, granskar möjligheterna att registrera SGI (sjukpenninggrundande inkomst, red. kommentar)i form av automatiska månadsrapporter som går via arbetsgivarna till Skatteverket. Det behöver inte innebära mer krångel eftersom de flesta företag har datoriserade lönesystem. Och de årliga kontrolluppgifterna försvinner.

– Det systemet kan fungera även när det gäller a-kassan.

– Avgifterna till en ny obligatorisk a-kassa skulle kunna bli mer rättvisa. Det blir lätt att räkna ut när du uppfyllt arbetsvillkoret. Modellen skulle kunna innebära att du betalar en avgift till kassan först då. När du sen blir arbetslös kan du få ersättning direkt.

Ni tänker er alltså att fackets a-kassor ska vara kvar?

– Det har inte kommit fram något som pekar på brister i fackets a-kassor. Tvärtom. Handläggarna ute i landet kan regelverket, de känner till branscherna och typen av anställningar som används.

– Tanken är att fackets a-kassor kompletteras med en allmän kassa, som dagens alfa-kassa. De som inte går med i någon facklig a-kassa skulle då per automatik hamna i alfa-kassan.

Medierna har under den senaste tiden tagit upp många exempel på människor som utförsäkras trots att de fortfarande är sjuka och chanserna på jobb är mer eller mindre utsiktslösa. Ert uppdrag är också att granska sjukreglerna. Hur ser du på det?

– Det finns flera olika problemområden i sjukförsäkringen som vi ska föreslå lösningar på.

– Jag tycker till exempel inte att det är rimligt att alla ska behandlas exakt lika. Det måste finnas öppningar, möjligheter att göra avsteg från reglerna.

– Ska man ställa samma krav på en 63-årig icke-utbildad skogsarbetare som en 35-årig akademiker i en storstad? Det är rimligare med större krav på omställning på den som faktiskt kan omställas.

– Ett annat problem är sjukpensionen, det som numera heter sjukersättning. Nu är den tillfälliga sjukersättningen borttagen. Det som finns kvar är sjukersättning vid livsvarig sjukdom, vilket gör att väldigt få kvalar in.

– Ta en ung man utan inkomst som råkar ut för en trafikolycka. Han kan vara allvarligt skadad, men inte på ett sådant sätt att läkarna kan säga ”livsvarigt”.

– Den mannen får ingen ersättning alls i dag från sjukförsäkringen.

Ert uppdrag är också att utreda rehabiliteringen, hur den fungerar och hur den skulle kunna förbättras. Stefan Löfven har sagt i en DA-intervju att en verkningsfull rehabilitering kräver avtal mellan fack och arbetsgivare så att den sker direkt, på arbetsplatsen. Hur ser du på det?

– Det är min bild också. Det är ett bra läge att börja förhandla nu. Vi kan bistå med resurser och, om det behövs, förslag till ändringar i lagstiftningen. En sådan sak kan vara rätt till fortsatt sjukpenning under rehabiliteringen på jobbet.

– För dem som inte har en arbetsgivare handlar det om att hitta nya vägar. Tidigare tog Arbetsförmedlingen knappt emot dem som varit sjuka länge. Nu gör man det, men vad gör förmedlingen?

I direktivet står det också att ni ska granska sjukförsäkringens självrisk, i dagsläget karensdagen och mellanskillnaden mellan lönen och sjukpenningen. Men enligt Försäkringskassans egna beräkningar är fusket inget stort problem.

– Det stämmer. Men vårt uppdrag är ändå att granska olika alternativ till karensdagar. Det gäller att hitta en bra balans mellan kontroll och trygghet.

– Vi ska bland annat titta på lösningar som finns i andra länder. En modell är trafikskadeförsäkringens bonussystem. En annan där man har ett system med ett antal dagar innestående, som vab-dagarna.

FAKTA/Socialförsäkringsutredningen
Uppdraget är att utreda arbetslöshets- och sjukförsäkringen. Förslagen ska slutredovisas senast den 15 maj 2013. Kommittén är sammansatt av representanter för samtliga riksdagspartier (ej SD eftersom gruppen tillsattes före valet). Irene Wennemo är anställd huvudsekreterare och med i utredningen sitter bland annat IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven, som representerar Socialdemokraterna. Senast den 15 september 2011 ska förslag på beräkningsgrund för sjukpenninggrundande inkomst, SGI, presenteras och månaden därefter en analys över hur försäkringarna fungerar för personer som bor och arbetar i andra nordiska länder.

Här kan du läsa direktivet (riktlinjerna) för utredningen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?