Industriarbetarnas tidning

Lång kamp efter fackets miss

4 oktober, 2010

Det är mänskligt att fela, säger Tony Lind. Men inte gång efter gång. I dag känner han sig blåst på en miljon kronor på grund av fackets misstag.

Tony kommer ihåg den där vårdagen då det ödesdigra samtalet kom.

Han och frun satt i bilen, på väg hem från Nyköping. Han hade överraskat henne på 50-årsdagen med en lyxweekend på hotell. Det hade varit världens mys, berättar han, och stämningen var uppåt. Då ringer Tonys mobil.

– Det var som att dra ned en rullgardin, säger han. Jag har inte varit människa sedan dess.

Mannen i telefonen var Thomas Johansson, försäkringsansvarig i dåvarande Industrifackets avdelning i Nyköping. Han sa att han var väldigt ledsen, att han missat att överklaga Försäkringskassans nej till livränta i tid.

– Det var en sån jävla chock, säger Tony. Under resten av resan kunde jag knappt köra.

”Tony blev bortglömd”, säger Thomas Johansson i dag. ”Det ska inte få förekomma, men det hände. Det var så mycket att göra, det brukar det vara under våren. Jag var ofta borta på kurser och konferenser. Och sen, när man kom tillbaka på kontoret var det en massa högar på skrivbordet. Jag förstår att Tony blev besviken, det fanns inget att göra.”

Men Tony är en stridbar människa. När han kom hem från Nyköping slängde han sig över telefonen och ringde till förbundskontoret i Stockholm.

Till slut kopplades han fram till en person som sa att han skulle titta på saken och försöka hjälpa Tony. Några dagar senare dimper det ned ett brev från Thomas Johansson där han ber om ursäkt för sin miss och berättar att Tony ska få ett annat fackligt ombud. Han ber också Tony att skriva på en fullmakt till det nya ombudet.

Enligt Tony försäkrade det nya ombudet senare i telefon att förbundet nu skulle ta hand om detta och att de skulle rätta till det misstag som Thomas Johansson gjort.

Men Tony hade svårt att koppla av. Oron malde i kroppen och han ville skjuta fram resan till sommarstugan i Härjedalen. Det handlade ju om så mycket pengar.

Han hade jobbat på Voith Fabrics i Högsjö, utanför Vingåker, sen slutet på 60-talet. Gått varje dag från sin bostad, över gräsmattan, till den gamla rödbruna textilfabriken där han var den stora starka karln, alltid beredd att rycka in och ta de tyngsta lyften i godsterminalen. Men i början på 90-talet var ryggen så dålig att han gick ned i arbetstid, med halv förtidspension och halv livränta.

2005 gick det inte att jobba längre, trots omplacering till vävare och avbrott för studier. Tony fick hel sjukersättning. Det var i samband med detta som Tony skickade in sin ansökan till Försäkringskassan.

– På den tiden fick jag ut mellan 10 000 och 11 000 kronor totalt i månaden. En hel livränta hade gett mig runt 8 000 kronor mer, före skatt.

Sommaren gick och Tony hörde inget från sitt ombud. I slutet av augusti får Tony äntligen tag på ombudet och förstår att ingenting hänt. Han kallas till ett möte på fackets avdelningskontor i Nyköping några veckor senare.

– Jag var så upprörd, säger Tony. Jag var tvungen att ta med mig svågern för att hålla mig lugn.

Det nya ombudet är numera avliden men Rosalie Andersson, på den tiden försäkringsansvarig i Industrifacket, säger i dag att syftet med mötet var att berätta om Folksams ansvarsförsäkring som kan ge ersättning om facket gjort ett misstag.

Samtidigt försökte hon och de andra som var med på mötet förklara att Tonys chanser att få hel livränta var små.

Tony berättar att han fick klart för sig på mötet att det nya ombudet låtit nästa tidsfrist passera. Nu fanns det heller ingen möjlighet att påverka Försäkringskassans nej till ett överklagande. Ombudet hade inte heller skickat in ett yttrande till kassan som gällde två gamla arbetsolyckor som upptäckts i samband med utredningen om livräntan.

– Hur kunde de säga att jag inte hade en chans, undrar Tony. Saken var ju inte prövad, på grund av deras missar.

Rosalie Andersson berättar:

”Jag minns att stämningen var upprörd. Vi var tvungna att bryta mötet för en rökpaus. Jag har träffat Tony i andra sammanhang också, senare, och då har han varit hotfull. Växeltelefonister har mått dåligt av hans samtal.”

Våren 2006 tvingas Tony annonsera ut huset i Härjedalen. Det blir en snabb affär till underpris, eftersom pengarna tagit slut. Tony eldar upp sig än mer och visst, telefonisterna får ta sin del av frustrationen.

– Jag har ett jäkla humör, men jag har aldrig varit ute efter dem. Jag har skällt på IF Metall och på alla människor som håller sig undan när jag ringer.

Några veckor efter mötet i Nyköping får Tony en kopia på ett brev som dåvarande förbundskassören Leif Håkansson skrivit till Folksam för att ansöka om ersättning från ansvarsförsäkringen. I den står det att ”… det var mycket olyckligt att fristen missades.” Och att ”… vi anser att han (Tony) ska ha rätt till ersättning enligt lagen om arbetsskadeförsäkring.”

För Tony blir brevet en öppning. Äntligen någon som försöker hjälpa mig, tänker han.

Leif Håkansson kommer först inte ihåg Tony. Men när vi visar brevet minns han att han haft flera samtal med Tony.

” Jag minns inga detaljer. Men stämmer det som Tony säger har det inte gått till på rätt sätt. Att få en fullmakt innebär att du tar på dig ansvar för att driva ett ärende och återkoppla till den som utfärdat fullmakten. Du kan inte lägga ned saken, utan att medlemmen är med på det. Under alla förhållanden måste du göra det medan medlemmen fortfarande själv har tid att överklaga.”

Folksam säger nej till ersättning med en motivering som visar att bolaget missuppfattat ärendet, enligt Tony, men ingen gör något för att rätta till saken.

Under tiden har Tony anlitat en egen advokat som försöker driva ärendet om livräntan vidare. Han och Tony ligger också på IF Metall för att få ut ett skadestånd för den missade överklagan, men det ger inget resultat. När IF Metalls arbetsmiljö- och försäkringsavdelning får en ny chef blir han kontaktad av Tony.

– Ulf Sjödin försökte verkligen hjälpa mig, säger Tony.

”Vi skulle ha tagit tag i detta direkt”, säger Ulf Sjödin. ”Drivit det genom LO-TCO Rättsskydd. Ombuden som Tony hade då hade ju missat. Jag tyckte att det inte var mer än rätt att vi stod för kostnaderna Tony haft för advokaten.”

Förbundsstyrelsen går med på att betala för advokaten, men för Tony blir besvikelsen stor när han inser att det inte handlar om något skadestånd. Han fortsätter att äta lugnande medicin för att kunna sova.

– Hela min familj har drabbats, säger Tony. Jag har brutit ihop fyra gånger under de här åren. Allt blir bara mörkt. Sen känns det som om jag sitter på en båtjävel i full storm.

Ännu värre blir det när Tony bestämmer sig för att skicka in en stämningsansökan mot IF Metall och får svaret att det inte går att stämma förbundet. Tvister mellan medlem och fack ska avgöras i en skiljenämnd.

–Jag blev oxtokig, säger Tony som betalat advokaten för att förbereda en stämning.

– Flera jag talat med från facket hade ju sagt att det inte fanns något annat att göra än att stämma.

Våren 2010 hålls mötet i skiljenämnden. IF Metall anlitar två jurister från LO-TCO Rättsskydd, varav en försäkringsexpert, som gör en grundlig utredning av
Tonys ärende.

– Det värsta var tanken att fackets, mitt facks, jurister satt där och jobbade för fullt för att mangla ned mig, säger Tony.

Juristerna kommer bland annat fram till att Tonys chanser att få rätt var små, därför hade det ingen större betydelse att tidsfristerna missades. De pekar också på en dom i Regeringsrätten från början av 2005 som visar att ett för sent inkommet överklagande kan repareras. Domen säger att så länge det bara finns ett förvaltningsbeslut kan man kräva att Försäkringskassan ska pröva frågan på nytt.

Skiljenämnden går på IF Metalls linje och skriver att Tony inte förlorat några pengar på grund av fackets agerande. Motiveringen är framför allt rättsfallet i Regeringsrätten.

Samtidigt står det i skiljenämndens dom att ”… förbundet inte på ett acceptabelt sätt företrätt Tony Lind i livränteärendet…”

– Det står att de brustit, säger Tony. Samtidigt får jag inget skadestånd. Och hela bördan att driva det här på nytt läggs på mig.

Domen innebär att Tony döms att betala sina egna och IF Metalls rättegångskostnader (som dock av nämnden anses oskäliga och sänks från 224 997 kronor till 153 109 kronor). Några dagar senare ringer förbundsjuristen upp Tony och meddelar att förbundet tar på sig alla rättegångskostnader.

– Tänk om facket kopplat in sina jurister direkt, efter den missade fristen, säger Tony. Då hade vi fått reda på att det fanns en möjlighet att gå vidare redan 2005.

Prislappen blev i stället 100 000-tals kronor i juristkostnader, en massa arbete och en medlem som tappat all tro på facket.

Men Tony har inte gett upp kampen. Hans advokat har lämnat in en ny ansökan till Försäkringskassan i Nyköping.

Läs också:

Anders Ferbe, IF Metalls vice ordförande tycker att jurister borde kopplats in tidigare.

Detta har hänt – Tonys kamp dag för dag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Opinion

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

”Ljugande politiker är ett hot mot demokratin”

Jan Scherman: När Ebba Busch ljuger om sitt festande mitt i en coronakris använder hon sig av samma metod som Donald Trump

Skulle Boden bota min resångest?

Skulle Boden bota min resångest?

Den värsta resfebern lugnas av ett nattåg mot Norrland, skriver Anneli Jordahl.

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Sverige är på rätt väg ur krisen

Sverige är på rätt väg ur krisen

Att förstärkningen av a-kassan blir kvar är en seger för tryggheten, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

”Ni har tystat oss bit för bit, LKAB”

Brukspatronen har satt kniven i det sista av Malmbergets levande kulturscen, skriver musikern Johan Airijoki.

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

När vi tar strid för varandra visar vi att vi är en kamporganisation, skriver Pontus Georgsson.

Livets gång syns bara från sidan

Livets gång syns bara från sidan

Det är hjärtat som visar oss vägen. Och hundar, skriver Carl-Einar Häckner.

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

Vi är på väg in i ett nytt läge

Vi är på väg in i ett nytt läge

När vi i Sverige skryter lite extra säger vi att vi är världsmästare i omställning, skriver Peter Larsson.

Bra jobb­satsningar i höstbudgeten

Magdalena Anderssons spara i ladorna har bytts mot satsa järnet. Det är helt rätt, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.