Industriarbetarnas tidning

Välkommen till det verkliga livspusslet

6 oktober, 2010

Skrivet av ANNIE HELLQUIST

Oscar kan se små spår efter sin fru, en kaffekopp på bordet eller så. Oscar och Linda jobbar båda skift, ofta kvällar och nätter. De har tre barn tillsammans och dagis stänger klockan sex.

Klockan är 05.58 och Oscar Espling står med sina tre döttrar utanför en stängd förskola i Forssjö. De hänger på låset som så många andra mornar. Om tre minuter börjar han sitt arbetspass på SKF Mekan, ett gjuteri i Katrineholm. Hans fru Linda Espling, som jobbar som personlig assistent, har fortfarande två timmar kvar på sitt nattpass och sedan en timmes resväg hem. Oscar har bara tio minuter till jobbet men i dag har han inte en chans att hinna i tid.

En annan vecka, vid ungefär samma klockslag: Linda har inte heller denna morgon hunnit gå av sitt skift. Oscar är trött efter en natt vid smältugnen, där han smälter skrot till järn som sedan ska bli lagerhus. Han tar sig snabbt hem för att lösa av sin svärmor som varit barnvakt över natten och väcker sedan barnen. Det tar tid att få flickorna redo för dagis. Det är tre bestämda barn, med mycket starka åsikter om vilket hårspänne som är rätt hårspänne och vilka kläder det ska vara för dagen. Efter en natts hårt arbete kan det vara svårt att ha tålamod med det. Två timmar senare har Oscar lämnat barnen och dråsar i säng. I Nyköping sätter sig Linda i bilen och börjar sin resa hemåt.

Livspussel-debatten har haft stort fokus på karriär. Den har bland annat handlat om att ”hämta tidigt-hetsen” ger kvinnor i karriären dåligt samvete för att barnen får långa dagar på förskolan. Den har också handlat om att människor som kan bestämma över sin egen arbetstid har svårt att dra gränser, vilket kan gå ut över familjelivet. När SVT:s Dokument Inifrån gjorde ett program om ”Livspusslet” låg fokus på att människor i karriären i dag har för mycket makt över sin arbetstid och tar med sig jobbet hem. Jag berättar om programmet och ställer en fråga.

Känner ni att ert stora problem är att ni kan bestämma för mycket över er egen arbetstid?

–  Nej, definitivt inte, skrattar Oscar och Linda skakar på huvudet.

–  Kunde man bestämma över sin arbetstid skulle man ju jobba dagtid, det skulle nog både magen och stressfaktorn må bättre av, det är jag övertygad om, säger Oscar.

Dygnet runt-samhället kräver sin arbetskraft. I dag skulle vi bli förvånade om affärerna vore stängda en söndag. Och i industrin ska maskinerna kunna rulla dygnet runt, veckans alla dagar, om konjunkturen fordrar det. Var ska barnen vara? I valrörelsen kom frågan om barnomsorg på obekväm arbetstid i skymundan. Trots att så många jobbar skift och trots att så många kommuner fortfarande inte erbjuder denna service. I stället var det RUT-avdragets vara eller icke-vara som diskuterades. Med skatteavdrag på hushållsnära tjänster ska barnfamiljerna fixa städning och tvätt och få tid över till annat. Kan RUT passa barnen? Beräkningar visar att en kvälls privat barnpassning, med RUT-avdrag, kostar lika mycket som förskolans maxtaxa för en hel månad.

”Har du inte en fru som kan sköta det där?” Alla arbetskamrater är inte så förstående till att Oscar ibland måste sticka tidigare eller komma sent. För honom är det självklart att de delar på ansvaret för barnen, stannar hemma varannan gång när barnen är sjuka och turas om att hämta och lämna. Något annat hade heller inte fungerat. Omständigheterna gör de traditionella könsrollerna omöjliga, ingen av dem hade ensam kunnat dra hela lasset så som deras arbetstider ser ut.

–  Ingen vecka är den andra lik, säger Oscar och räcker fram familjens kalender.
Här finns föräldrarnas arbetstider inskrivna, barnens timmar på dagis och veckans barnvakter. Oscar jobbar treskift, ena veckan förmiddagar, nästa eftermiddagar och veckan därefter natt. Lindas schema rullar över fyra veckor, men hon har långa nattpass varje vecka och jobbar alltid varannan helg. Ibland ses de inte på flera dagar, eller så möts de i dörren, checkar av hur dagen varit och skiljs åt igen.

Det brukar bli så att en lämnar och den andra hämtar, men minst två gånger i veckan kör det ihop sig helt och hållet. Till sin hjälp har de Lindas mamma och ett par bekanta.

–  Utan våra barnvakter skulle vi aldrig klara oss, det skulle inte gå, säger Linda. Barnens mormor är den flitigast anlitade barn-vakten. Det är hon som kommer och sover över när både Linda och Oscar jobbar natt.

–  Hon ställer upp jättemycket, trots att hon själv jobbar heltid. Det är helt ovärderligt, fortsätter Linda.

Varannan helg har de ledigt tillsammans, förutsatt att Oscar inte blir inkallad för extrajobb, vilket händer titt som tätt. Gjuteriet tillämpar ”beläggningsanpassad arbetstid”, en kvarleva från förra årets kris.

När gjuteriet gick dåligt förra hösten fick stora delar av personalen gå hemma med bibehållen lön. Den tiden ska nu arbetas igen. Därför händer det att Oscar blir inkallad för extrajobb med kort varsel när det är mycket att göra. Trots att han inte var en av dem som gick hemma under hösten. Den beläggningsanpassade arbetstiden gäller alla, vilket gjort att Oscar har massvis av inarbetade plustimmar.

–  Det tråkiga med det är att man inte får plocka ut de timmarna i övertidsersättning eller ledighet när man vill. Företaget styr och ställer med det där som det passar dem, de vill kunna ha möjlighet att skicka hem mig om det skulle gå dåligt igen, säger Oscar.

Med inbeordringar, plötsliga schemaändringar och inhopp om någon skulle vara sjuk är det svårt för Oscar och Linda att planera barnens förskolescheman.

–  Man har ju fått höra på dagis att ”vissa föräldrar lämnar in sina scheman ett år i förväg”. Det kanske man kan om man jobbar sju till fyra varje dag, men vi ser knappt en månad framåt.

Barnen har heltidsplatser på förskolan, men de veckor Linda har lediga dagar, eller när någon av dem jobbar kväll, får barnen bara gå deltid.

–  Fast vi betalar för heltid, så vissa månader betalar vi ju för mycket mer än vad barnen kan utnyttja, säger Linda.

3 806 barn hade i fjol barnomsorg på obekväm arbetstid. Det är 0,5 procent av det totala antalet barn inom barnomsorgen. I Katrineholm hade elva barn barnomsorg utanför kontorstid förra året. Det är svårt att få barnomsorg på obekväm arbetstid i kommunen. Linda och Oscar har inte tyckt det varit någon anledning att ens söka. De har hört talas om folk som sökt som har fått höra att de borde byta jobb i stället.

De känner till en kooperativ förskola som har senare öppettider, men där måste man själv hoppa in och jobba vilket de inte har möjlighet att göra. För deras del skulle situationen förbättras enormt om bara förskolan höll öppet längre än till 18. Att lämna bort barnen över natten vill de helst inte göra.

Men både Linda och Oscar äen både Linda och Oscar r överens om att det finns de som har det mycket stressigare och svårare än dem.

–  Ja, och vi ses ju på semestern. Då har vi kvalitetstid, både med varandra och med barnen.

Läs också:
Klass, kön och bostadsort avgör om man får ihop vardagen
Tre röster om livspusslet

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen