Industriarbetarnas tidning

Blandade känslor inför nya avtalet

25 november, 2010

Skrivet av KJELL JOHANSSON

Känslorna är blandade till det nya avtalet om yrkesintroduktion för unga när Dagens Arbete ringer runt till arbetsplatserna.

Olle Andersson, ordförande i IF Metallklubben vid O Malmkvist AB, Alvesta, tillverkare av filtreringsutrustningar med mera:
– Om det verkligen blir utbildning och att facket får inflytande så är avtalet ok. Har sett så kallade lärlingsutbildningar där det funnits varken utbildning eller handledare. Ska det bli något bra av det här krävs att företagen ställer upp med resurser.

Pelle Björn, ordförande i IF Metallklubben vid Volvo AB, Växjö:
– Det är bättre med avtal än lag. Ett avtal går att påverka, ändå. Man kan ha synpunkter på ersättningsnivån och att det i förlängningen kan leda till lönedumpning.

– Men det här är en framkomlig väg för att göra industriarbetet mer attraktivt i en tid när gymnasiets industriprogram har tomma platser.

– När det blir tal om förlängning utöver tolv månader visar det sig hur arbetsgivarnas kommer att hantera avtalet. Det kan ju missbrukas, gå över i vanlig produktion utan utbildning men till lägre lön. Då ställs stora krav på lokala fackets förmåga. Avdelningarna får mer att göra på många småarbetsplatser.

Christer Hellberg, ordförande i IF Metallklubben vid Veab AB, Hässleholm, där de tillverkar ventilationsanläggningar:
– Visst är det blandade känslor inför avtalet men det positiva omdömet överväger. Att få ut ungdomar till industrin är viktigt, det är jag personligen engagerad i. Klubbarna har en viktig uppgift med att se till så företag inte utnyttjar avtalet till att få billig arbetskraft.

– Jag sitter med i avdelningsstyrelsen och vi kommer att uppmana de mindre arbetsplatserna att vända sig till avdelningen när det blir aktuellt att ta in ungdomar via avtalet om yrkesintroduktion.

– En erfarenhet från finanskrisens ramavtal är att det går att förhandla fram bättre villkor än avtalets mininivåer. Det bör gå nu också.

Ove Sverin, vice ordförande i IF Metallklubben vid AQ i Bollnäs, som gör elektroniska system och skåp till tåg:
– Jag såg en kortinformation på jobbet och en artikel i Ljusnan. I övrigt har jag inte fått del av någon fylligare information. Inte än. På jobbet har vi inte pratat om avtalet, av samma skäl.

– Spontant tyckte jag att det verkar vara bra. Ungdomar måste ju komma in på våra arbetsplatser in så att de kan ta över.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.