Industriarbetarnas tidning

Faror på pappersbruken granskas

19 november, 2010

Skrivet av

Det sker för många olyckor på pappersbruken, anser Arbetsmiljöverkets norra region. Under en riktad aktivitet ska samtliga stora bruk inspekteras. Ortviken är ett av bruken där brister har upptäckts.

Ortvikens pappersbruk i Sundsvall märker inte ut sig på något sätt. Säkerheten på många pappersbruk kan bli bättre, anser Arbetsmiljöverket.

– Arbetsgivarna är redan medvetna om det och jobbar mycket med det, men man har inte kommit tillräckligt långt, säger Berndt Jonsson, informationsansvarig på distriktet Härnösand.

Allvarliga klämskador på händer, armar eller ben går att förebygga bättre, anser Arbetsmiljöverket. Inspektionen på Ortviken visade att det är för lätt att ta sig in i riskområden där stora pappersrullar transporteras. Arbetsmiljöverket kräver att bättre skydd monteras som inte så lätt kan smitas runt eller sättas ur funktion.

Enligt Arbetsmiljöverket finns bristerna på bruken ofta i de fysiska barriärerna. Arbetet kan också behöva organiseras om så att anställda inte behöver befinna sig i riskområden.

Den riktade aktiviteten har pågått under 2010. I början av nästa år ska samtliga stora bruk från Falun och norrut ha fått besök.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.