Industriarbetarnas tidning

Färre olyckor när varje fel följs upp

29 november, 2010

Skrivet av

En pall kom i rullning. Någon stukade foten. Ett par skåpdörrar gled av en lastpall. På Vedum Kök och Bad avdramatiserar man misstagen, men tar tillbuden på allvar. Så har deras arbetsmiljö blivit tryggare.

Att en truck kör in i något, det är väl sånt som händer? Kanske är det pinsamt att klanta sig lite och bäst att sopa igen spåren för att slippa en tillrättavisning. Nej, så fungerar det inte på Vedum Kök och Bad i Vedum, Västergötland.

Nästan alla allvarliga olyckor som inträffar har föregåtts av tillbud där personen klarat sig. Görs ingenting åt orsaken till tillbuden, inträffar förr eller senare en olycka med skador och i värsta fall dödsfall.

På Vedum Kök och Bad har både företagsledning och fack jobbat medvetet för att anställda ska rapportera varje tillbud så att det kan följas upp och åtgärdas. Men för att det ska fungera måste de anställda känna sig trygga.

– Vi hänger inte ut en person som har gjort en fadäs, utan det är kärnan i problemet vi vill komma åt, säger skyddsombudet Börje Andrén.

Personalchef Birgitta Henriksson instämmer:

– Vi har försökt avdramatisera det här att man råkat göra fel. Det är viktigt att man tar sig tiden att göra en rapportering.

Inget tillbud är för litet för att tas på allvar. Snubblat på en mattkant? Nästa gång kan någon ramla och slå sig. Händelsen registreras i ett webbaserat system som kallas WIA. En person blir ansvarig för att reda ut om det finns ett säkerhetsproblem och hur det ska åtgärdas. Kanske borde mattan bytas ut om den är trasig? Hur ser de andra mattorna ut?

Med kunskap om tillbuden kunde Vedum Kök och Bad konstatera att de hade många incidenter med truckar. Olyckorna var få, men för att slippa dem även i framtiden lyfte skyddskommittén upp problemet. De frågade sig varför tillbuden inträffade och vad som kunde göras åt dem. Lösningen blev en återkommande utbildning av truckförarna.

Även om det är företagsledningen som har ansvar för att det systematiska arbetsmiljöarbetet sköts på företaget kan inte de och skyddsombuden ensamma höja säkerheten. Det gäller att bygga upp en bra säkerhetskultur där alla förstår vikten av att förebygga olyckor.

– Det är varje enskild medarbetares ansvar, säger huvudskyddsombudet Rodney Ekström.
Det gäller att lyfta folks medvetenhet om att de har både möjlighet och ansvar för att påverka sin arbetsmiljö.

– Struntar de i tillbudsrapporteringen så struntar de också i sin egen säkerhet.

Läs mer om systemet WIA som ska förhindra olyckor.

Vedum Kök och Bad
• Grundades av snickaren Viktor Lindberg 1919.
• Tillverkar köks- och badrumsinredning.
• 250 anställda, varav 143 i produktionen.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.