Industriarbetarnas tidning

GS: Höjd avgift ger inkomst­försäkring

3 november, 2010

Skrivet av ANDERS ELGHORN

GS planerar att teckna en inkomstförsäkring nästa år. Alla medlemmar ska få 80 procent av lönen vid arbetslöshet. Kostnaden täcks med höjd medlemsavgift till förbundet samtidigt som avgiften till a-kassan tros kunna sänkas.

En höjning av medlemsavgiften till GS beräknas kosta varje medlem cirka 24 kronor i genomsnitt.

Samtidigt sänker a-kassan troligen avgiften med minst 100 kronor i månaden.

För medlemmarna innebär det en sänkning av avgifterna sammantaget med omkring 75 kronor.

Som det ser ut idag får stora delar av GS medlemmar inte ut mer än halva lönen i ersättning när de blir arbetslösa. Förbundsledningen tror inte att kassans ersättningsnivåer kommer att höjas de närmaste åren.

Därför vill förbundet teckna en inkomstförsäkring som ska ge arbetslösa medlemmar 80 procents täckning av lönen.

Försäkringen är tillfällig. Den ska gälla till och med år 2014. Förhoppningen från GS sida är att en socialdemokratisk regering då ska återta den politiska makten och återställa a-kassans nivåer, som partiet, åtminstone i årets val, lovade att göra.

Det finns en risk med den här typen av försäkringar. Om en ny lågkonjunktur drabbar Sverige kan premien till den nya försäkringen stiga. Då måste pengar tas från den fackliga verksamheten, den som ursprungligen motiverar ett fackförbunds existens.

Anställda i förbundet ställer frågan: ”Vad är GS, ett försäkringsbolag eller en facklig organisation?”

Om alla fackförbund dessutom tecknar inkomstförsäkringar minskar trycket på regeringen – oavsett vilken färg den har – att förbättra arbetslöshetsförsäkringen, skriver GS. Risken finns då att a-kassan år 2014 bara är en grundförsäkring som facken får täcka upp med egna försäkringar.

”Försäkringen ska vara grädden på moset”, säger en anställd i GS. ”Nu tenderar den att bli hela moset och den fackliga verksamheten blir bara grädden.”

Fakta för dig som gillar siffror
A-kassan ska täcka inkomstbortfallet till 80 procent. Men det gäller bara dem som har en inkomst på högst 18 700 kronor i månaden. Där ligger taket. Mer än 14 960 kronor i månaden får ingen i arbetslöshetsersättning.

För att GS medlemmar ska nå 80 procents täckning under 100 dagars arbetslöshet vill förbundet teckna en försäkring hos Folksam. Kostnaden uppskattas till 15 miljoner kronor om året, inklusive en premiereserv till skydd för förbundets övriga verksamhet.

Försäkringen bekostas med att medlemsavgiften för GS medlemmar höjs nästa år med en tiondels procentenhet till 1,55 procent av bruttolönen. Samtidigt höjs taket för avgiften till 28 000 per månad.

Det innebär en genomsnittlig höjning för GS medlemmar från 341 till 365 kronor i månaden, högst 434 kronor i månaden.
Omkring 25 miljoner kronor ska det ge till förbundets kassa.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.