Industriarbetarnas tidning

Hård kritik mot avtalet på DA:s webb

23 november, 2010

Skrivet av

Skitavtal. Lönedumpning. Vi spelar borgarna i händerna. Kritiken är hård på DA.se mot IF Metalls nya avtal om yrkesintroduktion för unga.

Få nyheter har fått så många kommentarer som artikeln om att IF Metall är på väg att teckna ett avtal med arbetsgivarna om visstidsanställning med utbildning och lägre lön för unga utan yrkeserfarenhet. Även på DA:s debattsajt är diskussionen intensiv.

De flesta som skriver är kritiska och befarar att avtalet kan leda till lönedumpning. Det finns också kritik mot att IF Metall inte gått ut med information.

Några försvarar dock avtalet, och skriver att de kritiska rösterna inte fått hela bilden av vad avtalet innebär.

Nyheten fick också stort genomslag i andra medier. I Ekots lördagsintervju försvarade IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven avtalet.

– Vi har en väldigt stor ungdomsarbetslöshet,. Alla pratar om att det är ett stort problem, men ingen gör något, säger han i intervjun.

– Här får de en visstidsanställning med kollektivavtalsreglerade villkor, de kommer att göra ordinarie arbetsuppgifter men det ska vara enligt en utbildningsplan, blandad utbildning och praktik, säger han.

En del borgerliga skribenter har berömt avtalet. Centerns Annie Johansson jämför till exempel på sin blogg med det egna partiets förslag om lägre ingångslöner. Men Stefan Löfven tillbakavisade i lördagsintervjun likheterna med alliansens lärlingsprovanställning.

– Med det där är risken mycket, mycket stor att vi får en sänkning av ungdomslönerna. Man tar in ungdomar, men det är ingenting som säger att det blir någon utbildning, säger han till Ekot.

Han säger också att han helst inte vill kalla det ungdomsavtal, utan snarare utbildningsavtal.

På en presskonferens klockan 13.30 på tisdagen ska avtalet presenteras av IF Metall och arbetsgivarorganisationerna Gruvornas Arbetsgivareförbund, Industri- och KemiGruppen, Stål och Metall Arbetsgivareförbundet och Svemek. Presskonferensen kommer att direktsändas på IF Metalls webbplats.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.