Industriarbetarnas tidning

”Historien har gett oss rätt”

29 november, 2010

– Historien har gett oss rätt när vi motsatte oss att gruvfacket skulle gå upp i Metall i början av 90-talet, säger Lars Törnman (S), kommunalråd i Kiruna och före detta ordförande i gruvfacket.

I en debattartikel på sajten Newsmill om gruvolyckan i Chile tidigare i höst lanserade han tanken på att åter skapa ett fristående gruvfack.

– Jag vill inte tala om för gruvarbetarna vad de ska göra, jag är inte ens medlem längre, säger han.

I artikeln tog Törnman upp det svenska gruvfackets omstridda anslutning till det betydligt större förbundet Metall (nuvarande IF Metall) i början av 90-talet.

Det tunga skälet för en anslutning var då att det inte fanns någon framtid för gruvbranschen. Facket skulle inte överleva på egna ben, menade förbundstoppen i dåvarande Metall.

Lars Törnman tycker att olyckan i Chile tidigare i höst och den mirakulösa räddningen av gruvarbetarna satte fokus på branschen på ett nytt sätt.

– Det var en tragisk olycka, men med ett fantastiskt slut. Det lyckliga slutet gav en positiv effekt i hela världen för gruvbranschen.

Plötsligt såg man mer än de stora vinsterna som gjorts under de senaste åren. Gruvarbetet i sig blev intressant.

Men de som anställs i gruvbolagen ökar inte lika mycket. Rationaliseringarna gör att gruvarbetare fortfarande är en relativt liten grupp i Sverige.

– De som är anställda i gruvbolagen är bara en del av dem som jobbar i gruvorna. Räknar man med alla entreprenörer som jobbar med gruvbrytning och tillredning är det närmare 10 000 personer.

Vad tycker du om argument som att det inte går att finansiera till exempel rättshjälp i ett eget gruvfack?

– Visst finns det kostnader. Det är klart. Men jag tar inte ställning till det. Min artikel handlade mer om vad som hände då, i början på 90-talet.

Vad är poängen med att ha ett separat gruvfack?

– Ett stort förbund är kanske inte alltid bäst. Det finns en fördel med att ha nära till medlemmarna. När jag var ordförande i gruvfacket var det aldrig under 300 personer på mötena. Det blev en extrem sammanhållning.

Vad är det som är så speciellt med gruvarbetare?

– Det är en speciell typ av arbete. Det är en grupp som jobbar under svåra förhållanden, flera kilometer under jord, i mörker. Ofta är samhällena knutna till gruvan. Det finns en gammal stark stolthet bland gruvarbetare.

Det fanns en rörelse för ett par år sedan som ville göra ett nytt försök att bryta ut gruvarbetarna ur IF Metall.

– Jo, men de har en annan syn än jag. De ville slå sig ur LO, bli ett fristående fack. Det tror jag inte på. Då blir det som hamnarbetarförbundet som inte har rätt att förhandla centralt. Det försvagar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.