Industriarbetarnas tidning

”Hög a-kasseavgift förvärrar lågkonjunktur”

2 november, 2010

Arbetslöshetsförsäkringen handlar om mer än individens trygghet. Höga avgifter och låga ersättningsnivåer har också den nackdelen att de spär på lågkonjunkturer.

Det sa LO:s chefsekonom Lena Westerlund som deltog i ett LO-seminarium om socialförsäkringsutredningen.

Hon pekade på arbetslöshetsförsäkringens betydelse för att hålla konsumtionen uppe i kristider. Att a-kasseavgifterna höjs när arbetslösheten stiger minskar efterfrågan, och kan därigenom öka arbetslösheten ytterligare.

Samma gäller ersättningstaket, som ligger alldeles för lågt, enligt Westerlund. En försäkring där de flesta skulle få ut 80 procent av sin inkomst skulle kräva en höjning av taket från dagens 680 kronor till mellan 1100 och 1200 kronor om dagen. Westerlund anser också att taket bör löneindexeras, ett system som tillämpas i Danmark.

Hon menade att utredningens uppdrag att undersöka alternativa finansieringsformer av försäkringen leder åt fel håll. Fördelen med dagens system, där arbetslöshetsförsäkringen ingår i statsbudgeten, är att avgifterna inte behöver höjas under dåliga tider.

Lena Westerlund menade att a-kassan också har en viktig funktion för att stärka den svenska kollektivavtalsmodellen. En a-kassa med facklig koppling främjar fackligt medlemskap.

Hon visade bilder som illustrerade att organisationsgraden (andelen företag som är med i en arbetsgivarorganisation) bland arbetsgivarna rört sig mellan 83 och 86 procent sedan 1995. På den fackliga sidan har organisationsgraden minskat från 85 procent 1995 till 71 procent 2008.

– Det är viktigt med legitima, starka parter som kan sluta avtal, sa hon.

Gunnar Axén (M), ordförande i socialförsäkringsutskottet och tillfällig ordförande i socialförsäkringsutredningen, och statssekreterare Bettina Kashefi pressades av LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin om besked när de tänker höja taket i försäkringen:

– Sitt inte och harva i tre år, sa Wanja Lundby-Wedin och syftade på utredningens slutdatum.

– Gör något nu så att omställningen fungerar, så att våra medlemmar slipper känna oro.

Men inget svar gavs.

– Det enda jag kan säga är att det inte ligger på agendan nu, sa Bettina Kashefi.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.