Industriarbetarnas tidning

”Man får en chock när sånt här händer”

1 november, 2010

Skrivet av DAVID HENRIKSSON

Tryckkärlet i Ineos fabrik i Stenungsund hade sprickor och underkändes i inspektion. Ändå fortsatte det att användas. I värsta fall hade hela fabriken exploderat.

Lite avsides bland allehanda metallskrot står det uppställda tryckkärlet som för ett par veckor sedan stoppades av Arbetsmiljöverket. Togs det inte genast ur produktion hotades Ineos med vite på 15 miljoner kronor.

– Kärlet behövdes inte ens för den dagliga produktionen, det är det som är riktigt illa, säger Ulf Landström, huvudskyddsombud på Ineos.

Både han och klubbordförande Reine Johansson är märkbart tagna av situationen. Något liknande har aldrig hänt tidigare. Redan i april underkändes kärlet men fortsatte ändå att användas. Fyra månader senare upptäcktes det av Arbetsmiljöverket och all produktion som hade med kärlet att göra stoppades direkt. Om det gått riktigt illa hade giftig gas kommit ut och i värsta fall ännu värre – en explosion som skulle ha hotat hela Stenungsund.

– Man får en chock när sånt här händer. Jag går ju vid den där apparaten hela tiden och litar på datan som säger att allt funkar, säger Reine Johansson.

I kontrollrummet sitter processoperatörerna. Det är de som övervakar att systemet fungerar som det ska. Att tryckkärlet blivit underkänt visste de flesta inget om.

– Det var frugan som sett det på lokalnyheterna och berättade det för mig, säger Donald Claesson, processoperatör.

Krister Missfeldt är irriterad och tycker att det hela fått för stor uppmärksamhet.

– Det är både bu och bä det här. Risken att det skulle hända något allvarligt är kanske en promille och jag tycker det är konstigt att jag ska sitta här som anställd och svara på någonting när man inte vet vad som hänt. Vi hade tillstånd att köra maskin mer än så vet jag inte, säger han.

En av förklaringarna till det inträffade som företaget pekar på, är att man inte följt de rådande rutinerna. Det har enligt vd Bjarne Jenssen utvecklats en kultur att muntligen rapportera om något hänt och sedan i efterhand skriva rapporten.

Den som tog del av inspektionsrapporten förde inte informationen vidare utan fattade själv beslut om att reparera. Bjarne Jenssen säger att detta är förklaringen till att vare sig han själv eller någon annan högre upp i ledningen kände till det utdömda kärlet.

– De som är ute i produktion och ute i underhåll har varit av uppfattningen att detta är ok att göra. Men det är fel, säger Bjarne Jenssen.

Men det är väl du som vd som har det yttersta ansvaret?
– Det handlar om kommunikation. Den som har fått den här informationen först har inte uppfattat att det är körförbud. Och då går normalt inte den informationen vidare. Det är väldigt mycket saker som sker i organisationen varje dag och där de personer som är ansvariga tar beslut i de enskilda frågorna.

Ulf Landström säger att man på golvet generellt har ett högt säkerhetstänkande men att den här typen av incidenter omöjligen kan förutses av dem som jobbar i den dagliga verksamheten.

– Vi förutsätter ju att folk som beslutar om de här sakerna gör sina jobb. Det hade blivit ett väldigt tungt arbete att ifrågasätta precis allt, men det är kanske vad vi måste börja göra, säger han.

Exakt vad som kommer att hända framöver är ännu inte klart men att det kommer att bli stora förändringar är det ingen tvekan om. Ett nytt kärl är på väg och inga andra trasiga kärl finns, försäkrar Bjarne Jenssen.

Hur är det möjligt att ingen i företaget reagerar på att ni använder ett utdömt kärl fyra månader efter inspektion?
– Jag får stötta mig på den preliminära rapporten för mer vet jag inte, men det här har med kompetens och förståelse att göra. Förståelse för Inspectas roll och förståelse för vår egen roll.

– Det är någon i vår organisation som tagit ett beslut som strider mot Arbetsmiljöverkets regler och det är fel.

Klubbordförande Reine Johanssons förklaring är kortare.

–Du kan jämföra med att besiktiga en bil. Får den nedslag på bromsarna kan du ta dig hem, men risken finns att du inte gör det och det är då en katastrof inträffar, säger han.

FAKTA/Tryckkärl
Ett tryckkärl är en behållare eller rörledning med gas eller vätska som är satt under tryck.

Det kan vara till exempel varmvattenberedare, gastuber, pannor, luftbehållare och expansionskärl.

Källa: Arbetsmiljöverket

3 tips för säkrare användning

  • Arbetsgivaren ska se till så att det sitter en besiktningsskylt på kärlet. Det ska stå när det besiktades senast och när nästa kontroll ska göras. Finns det ingen skylt, kan skyddsombudet be arbetsgivaren om besiktningsprotokollet där samma uppgifter finns.
  • Om kärlet inte har besiktigats i tid, påpeka detta för arbetsgivaren. Om denne inte gör något åt saken kan du kontakta Arbetsmiljöverket.
  • Ett tryckluftskärl bör tömmas på vatten ungefär en gång i veckan. Annars riskerar det att rosta sönder inifrån.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.