Pengarna både finns – och inte

Klart det är trevligt att få utdelning på en aktie. Men hur var det nu med att det inte finns pengar, alltså till löneökningarna, frågar sig Marcus Raihle.

”Bra med krafttag, men skydds­ombuden måste också få komma in på alla arbetsplatser”

Chefredaktör Helle Klein om arbetslivskriminaliteten.

Mer skattefusk väntas när revision slopas

Slopad revisionsplikt för 250 000 aktiebolag sparar pengar och förenklar för småföretagarna. Kostnaden får samhället ta när fusk och fel ökar och 1,3 miljarder skattekronor aldrig betalas in.

Från och med nästa år slipper de minsta aktiebolagen i Sverige lämna sin bokföring till revision. Ett viktigt steg för att regelförenkla och sänka kostnaderna för småföretagen, har näringsminister Maud Olofsson sagt. En revision kostar mellan 10 000 och 20 000 kronor för ett litet aktiebolag, och nu slipper de alltså den extra kostnaden om de vill. Den nya lagen kommer att spara småföretagarna 2,5 miljarder kronor har regeringen räknat ut.

Småföretagarna jublar, men Skatteverket hade helst sett att revisionsplikten fanns kvar eftersom risken är stor att fusk och fel blir vanligare i inkomst- och skattedeklarationerna. Regeringen har själv gjort en analys och kommit fram till att 1,3 miljarder skattekronor kommer att försvinna när revisionsplikten tas bort.

En nyligen publicerad och omfattande dansk studie visar att det inte är höga skatter som leder till skattefusk, utan att det är möjligheterna att fuska som gör att folk tar chansen. Och det är framför allt egenföretagare, som själva rapporterar sin inkomst och som inte kontrolleras vid revisioner, som smiter från skatt. Löntagare som får sin inkomst rapporterad av sin arbetsgivare har däremot små möjligheter att fuska med skatten och gör det därför i mindre utsträckning.

Studien visar att fusket totalt sett är ganska litet. Det utgjorde drygt 2 procent av nettoinkomsten bland de 42 800 individer som fick deklarationerna kontrollerade. Men det skiljer sig mycket åt mellan olika inkomstslag. Bland inkomster från egen näringsverksamhet utgjorde fusket närmare 15 procent.

Slutsatsen som dras i studien är att när en tredje part antingen rapporterar eller kontrollerar inkomster och avdrag är skattefusket lågt, medan det blir vanligare när den tredje parten inte finns.

En svensk studie från 2006 visar ett liknande resultat. Slutsatsen är att hushåll där minst en person är egenföretagare undandrar ungefär 30 procent av sin inkomst från skatt. Underrapporteringen var väsentligt större bland individer med enskild firma än bland de som drev verksamheten i ett aktiebolag.

FAKTA/Studierna
Den danska studien heter ”Unwilling or unable to cheat? Evidence from a tax audit experiment in Denmark” av Henrik Jacobsen Kleven med flera.

Den svenska studien från 2006 heter ”Tax evasion and self-employment in a hig-tax country: evidence from Sweden” av Per Engström och Bertil Holmlund.

FAKTA/Revisionsplikten
Från och med 2011 kan revisionen väljas bort av privata aktiebolag som underskrider minst två av följande värden:
3 anställda,
1,5 miljoner kronor i balansomslutning och
3 miljoner kronor i nettoomsättning.

Det finns cirka 349 000 aktiebolag i Sverige. Ungefär 72 procent av dem omfattas av den nya lagen.

För att garantera kvaliteten på redovisningen får Skatteverket möjlighet att när som helst kräva in uppgifter eller handlingar från företag. För detta får Skatteverket 40 miljoner kronor per år.

Läs mer:


me@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Illustration: ROBERT HILMERSSON

Regeringen försvarar regler som underlättar skattefusk

Det är viktigt att minska skattefusket, tycker regeringens skatteexpert. Men att räkna ut hur stort fusket är, som man gör med bidragsfusket, verkar svårt.

Regeringen försvarar regler som underlättar skattefusk

Illustration: ROBERT HILMERSSON

"Skattesystemet är en ödesfråga"

Skattefusket förtjänar mer debatt. Att skattesystemet fungerar är en ödesfråga för kommande generation, säger Lars Korsell, chef på Brå.

"Skattesystemet är en ödesfråga"

DA GRANSKAR

Mer skattefusk väntas när revision slopas

Slopad revisionsplikt för 250 000 aktiebolag sparar pengar och förenklar för småföretagarna. Kostnaden får samhället ta när fusk och fel ökar och 1,3 miljarder skattekronor aldrig betalas in.

Nya regler hjälper skattefuskarna

Det är viktigt att minska skattekrånglet, tyckte regeringen 2007. Sedan dess har nya regler som förenklar för skattefuskare skapats.

Nya regler hjälper skattefuskarna

Illustration:ROBERT HILMERSSON

Helt sjukt om fusk och fel

När kostnaden för sjukskrivningarna rusade iväg till 132 miljarder i början av 2000-talet hotades statsfinanserna enligt flera debattörer.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.