Industriarbetarnas tidning

Mer skattefusk väntas när revision slopas

9 november, 2010

Skrivet av

Slopad revisionsplikt för 250 000 aktiebolag sparar pengar och förenklar för småföretagarna. Kostnaden får samhället ta när fusk och fel ökar och 1,3 miljarder skattekronor aldrig betalas in.

Från och med nästa år slipper de minsta aktiebolagen i Sverige lämna sin bokföring till revision. Ett viktigt steg för att regelförenkla och sänka kostnaderna för småföretagen, har näringsminister Maud Olofsson sagt. En revision kostar mellan 10 000 och 20 000 kronor för ett litet aktiebolag, och nu slipper de alltså den extra kostnaden om de vill. Den nya lagen kommer att spara småföretagarna 2,5 miljarder kronor har regeringen räknat ut.

Småföretagarna jublar, men Skatteverket hade helst sett att revisionsplikten fanns kvar eftersom risken är stor att fusk och fel blir vanligare i inkomst- och skattedeklarationerna. Regeringen har själv gjort en analys och kommit fram till att 1,3 miljarder skattekronor kommer att försvinna när revisionsplikten tas bort.

En nyligen publicerad och omfattande dansk studie visar att det inte är höga skatter som leder till skattefusk, utan att det är möjligheterna att fuska som gör att folk tar chansen. Och det är framför allt egenföretagare, som själva rapporterar sin inkomst och som inte kontrolleras vid revisioner, som smiter från skatt. Löntagare som får sin inkomst rapporterad av sin arbetsgivare har däremot små möjligheter att fuska med skatten och gör det därför i mindre utsträckning.

Studien visar att fusket totalt sett är ganska litet. Det utgjorde drygt 2 procent av nettoinkomsten bland de 42 800 individer som fick deklarationerna kontrollerade. Men det skiljer sig mycket åt mellan olika inkomstslag. Bland inkomster från egen näringsverksamhet utgjorde fusket närmare 15 procent.

Slutsatsen som dras i studien är att när en tredje part antingen rapporterar eller kontrollerar inkomster och avdrag är skattefusket lågt, medan det blir vanligare när den tredje parten inte finns.

En svensk studie från 2006 visar ett liknande resultat. Slutsatsen är att hushåll där minst en person är egenföretagare undandrar ungefär 30 procent av sin inkomst från skatt. Underrapporteringen var väsentligt större bland individer med enskild firma än bland de som drev verksamheten i ett aktiebolag.

FAKTA/Studierna
Den danska studien heter ”Unwilling or unable to cheat? Evidence from a tax audit experiment in Denmark” av Henrik Jacobsen Kleven med flera.

Den svenska studien från 2006 heter ”Tax evasion and self-employment in a hig-tax country: evidence from Sweden” av Per Engström och Bertil Holmlund.

FAKTA/Revisionsplikten
Från och med 2011 kan revisionen väljas bort av privata aktiebolag som underskrider minst två av följande värden:
3 anställda,
1,5 miljoner kronor i balansomslutning och
3 miljoner kronor i nettoomsättning.

Det finns cirka 349 000 aktiebolag i Sverige. Ungefär 72 procent av dem omfattas av den nya lagen.

För att garantera kvaliteten på redovisningen får Skatteverket möjlighet att när som helst kräva in uppgifter eller handlingar från företag. För detta får Skatteverket 40 miljoner kronor per år.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.