Industriarbetarnas tidning

”Naturligt att ledaren tar ansvaret”

15 november, 2010

Skrivet av

Ett klokt beslut som ger Socialdemokraterna en andhämtning inför extrakongressen. Det säger Gävleborgs distriktsordförande Raimo Pärssinen, som krävde Sahlins avgång förra veckan.

Gårdagens besked från Mona Sahlin var just vad riksdagsmannen och tidigare metallarbetaren Raimo Pärssinen (S) ville höra.

– Det var bra att hon valde att gå. Det är naturligt efter ett sånt här katastrofval att ledaren tar ansvaret.

För att förändra och ta nya tag behövs en ny ledning, anser Raimo Pärssinen. Men han menar inte att det är Sahlin som har varit Socialdemokraternas problem.

– Nej, vi är alla en del av problemet. Men det har blivit så upptrissat den senaste veckan och helt utan styrsel.

Varför har diskussionerna skett så öppet i media?
– När Mona Sahlin sa att alla skulle ställa sina platser till förfogande öppnade hon upp för initiativ, och det gjorde att vi hamnade i en ohållbar situation.

Riskerar ni inte att det blir fokus på personer istället för diskussioner om hur politiken ska förnyas?
– Vi hade redan en fullständigt konstig diskussion om person före Monas beslut.

Hur ska ni nu få fokus på politiken istället?
– Det första vi ska göra är att samlas och lägga upp en tidplan och en åtgärdsplan som vi är överens om. Vi ska hitta en samsyn till extrakongressen.

– Om inte det här hade inträffat är risken att olika grupperingar hade gått till kongressen med olika politik. Jag är rädd för att vi hade fått se olika politiska utspel.

Vem vill du se som efterträdare?
– Det vet jag inte än. Det är viktigt att det är någon som kan samla oss och som drar upp riktlinjer för politiken.

IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven är suppleant i Socialdemokraternas verkställande utskott. Han säger till TT att Sahlin har utsatts för en extrem press och att hon har behandlats orättvist.

– Det har varit rena kampanjer mot henne i medierna. Klart att alla med större uppdrag får vara beredda på kritik, men det här blev för mycket kampanj.

Löfven säger också att det är viktigt att Sahlin blir kvar och leder processen fram till extrakongressen i slutet av mars.

– En av hennes stora styrkor har alltid varit att skapa delaktighet. Det behöver vi nu.

Fackförbundet GS ordförande Per-Olof Sjöö säger till Dagens Arbete att det är synd att det skulle behöva gå så långt, men att situationen gjorde Sahlins beslut till det kanske enda möjliga.

– Nu har vi ett kollektivt ansvar i organisationen att diskussionen om politiken inte försvinner. Om ledarskapet är otydligt finns en uppenbar risk att personfrågorna hamnar i fokus i stället för det som är viktigt.

Pappers förbundsordförande Jan-Henrik Sandberg säger att det är tråkigt som det har blivit och att Pappers har stöttat Mona Sahlin hela vägen. Sandberg vill inte spekulera i någon efterträdare.

– Jag tror att man får ta och lugna ner namnfrågan så länge. Socialdemokraterna har en valberedning som ska jobba med efterträdare och nomineringar till övriga poster som ska omväljas.

Ett förnyat socialdemokratiskt parti får inte betyda att man lämnar ideologin, tycker Sandberg.

– Man ska akta sig för att ta problemen till intäkt för att ställa allt på huvudet. Det socialdemokratiska partiet ska ha en socialdemokratisk ideologi.

Texten är kompletterad 15 november.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.