”Bekväma tider föder veka människor”

Det känns som att året 2020 kommer att handla om klimat och konflikt mer än på länge, skriver Stefan Eriksson.

”Värna asylrätten. Jobbinvand­ringen måste stramas åt.”

Helle Klein om hur generösa regler för arbetskraftsinvandring utnyttjas av kriminella.

Nya regler hjälper skattefuskarna

Det är viktigt att minska skattekrånglet, tyckte regeringen 2007. Sedan dess har nya regler som förenklar för skattefuskare skapats.

År 2007 räknade regeringen med att spara en miljard årligen på insatser mot minskat sjukfusk. Bland annat skulle arbetsgivare kunna kräva läkarintyg första dagen och mer resurser gå till Försäkringskassans kontrollenhet. Effekten av krafttagen skulle enligt regeringen bli en miljard kronor i minskade kostnader redan 2007.

Siffran har inte gått att följa upp. Försäkringskassans särskilda kontrollenhet hittade samma år felaktiga utbetalningar, som de bedömer är fusk, för sammanlagt 142 miljoner kronor inom hela socialförsäkringen.

Den skatt som staten förlorar varje år beräknas till 133 miljarder kronor. Den stora delen av de 133 miljarderna är avsiktligt fusk, enligt Sktteverket.

Åtgärderna mot skattefusk i 2007 års budget gick bland annat ut på att införa avdrag för hushållstjänster och sänka socialavgifter för vissa branscher. Regeringen konstaterade att en effektivare skattekontroll bidrar till en ökad legitimitet för skattesystemet. Samtidigt skrev man:

”Önskemålet om en effektivare skattekontroll måste dock ses i relation till regeringens ambitioner att minska den administrativa bördan av olika skatteregler.”

De olika sätten att närma sig fusk med skatter och bidrag speglar de senaste årens debatt väl.

Sedan dess har ny lagstiftning försvårat Skatteverkets arbete att få in pengar till statskassan. Momsreglerna ändrades den 1 januari 2008. Nu kan fler företag redovisa momsen bara en gång om året eller var tredje månad. Det ger oseriösa företagare chansen att försvinna lagom till att momsen ska betalas in.

– De kriminella företagen har ofta ett väldigt kort liv. De lägger ner, betalar inte sin moms, och så ersätts de med nya företag, säger Pia Bergman, projektledare mot svartarbete på Skatteverket. Svart arbetskraft beräknas kosta samhället 66 miljarder om året.

Pia Bergman ser också problem med den nya synen på F-skattsedeln.

Att fler jobbar som egenföretagare sägs ofta vara ett nödvändigt led i en anpassning till den flexibla arbetsmarknaden. Men för statskassan kan minskad kontroll av F-skattare bli problematiskt. Enligt Skatteverkets Skattefelsrapport (2008:1) kan en sådan utveckling hota ett av våra säkraste sätt att få in skatt. Forskning visar att ökat egenföretagare också ökar skattefusket.

– Kraven på oss har ökat när det gäller hanteringen av F-skatten, säger Pia Bergman.

– Det som vi ser i dag, det är att det finns mängder med upplägg där man använder F-skattesedeln eftersom det är lätt att få den och det går fort att få den. Väldigt många av de hinder för att få F-skatt som fanns förr är borttagna.

  – Vi ska egentligen utan frågor medge F-skatt till alla. Då säger man att Skatteverket naturligtvis ska ha en uppföljning av detta, men det ställs då mot en minskad budget och nya arbetsuppgifter som vi också har fått. Men säkert kan vi också förändra lite av vårt nuvarande arbetssätt, och det i kombination med nya lagar bör ge effekt.

  Den slopade revisionsplikten för de minsta aktiebolagen är ett annat exempel på ny lagstiftning som försvårat Skatteverkets arbete. Bolagen behöver inte få räkenskaperna kontrollerade av en revisor.

  Enligt Skatteverket skulle också flera enkla åtgärder kunna minska skattefusket. Ett exempel är större möjligheter att göra oanmälda besök.

  Försäkringskassan får göra oanmälda besök hos alla försäkringstagare som kan misstänkas fuska. Men Skatteverket får bara komma oanmälda till restauranger och frisörsalonger. I övrigt måste verket komma överens med företaget om när besöket ska ske. Då är det lätt att visa upp en snygg fasad.

  Skatteverket vill också att att arbetsgivaravgifter ska redovisas individuellt varje månad i stället för i klump. En fråga som utretts länge och fortfarande utreds.

  Dessutom vill verket att privatpersoner som anlitar privatpersoner till en kostnad på upp till 10 000 kronor ska kunna göra det utan skatteplikt.

  – Det måste vara en tydligare gränsdragning mellan vitt och svart och man tappar ju lite förtroendet för systemet om vi börjar prata om att det är svart arbetskraft om ett barn klipper gräsmattan åt grannen, säger Pia Bergman.

  Andra exempel på åtgärder som Skatteverket inte fått gehör för är att inköpspriset på aktierna ska förtryckas i deklarationen när en skattebetalare har sålt dem. Eller att avdrag för arbetsresor borde bygga på avståndet mellan arbetet och bostaden. Över hälften av avdragen för arbetsresor är felaktiga. Den ändringen har verket velat ha i åratal.

  I mars i år lämnade Skatteverket in en handlingsplan till Skatteutskottet. Där stod att verket ”haft otillräckliga förutsättningar att minska skattefelet”.

  Fel för 22 skattemiljarder begärs in varje år. Målet är, trots myndighetens dåliga ekonomi, att få in tre gånger så mycket. Men i stället för de extra 400 miljoner som Skatteverket bett om för att klara verksamheten, gav regeringen hälften i den senaste budgeten. Nu måste mellan 50 och 100 anställda bort nästa år.

  Läs hela DA:s granskning om fuskmyterna här.


  at@da.se

  Läs mer från Dagens Arbete:

  DA GRANSKAR SKUGGSAMHÄLLET

  ”Oacceptabelt med oseriösa arbetsgivare”

  SkuggsamhälletArbetsmarknadsutskottets ledamot Mats Green (M): Problemet är att de lagar vi har inte följs och tillämpas. Han vill förändra sekretesslagstiftningen så att myndigheterna ska kunna samköra register.

  Anna Johansson (S)

  ”Det ska vara svårt, dyrt och krångligt att fuska”

  SkuggsamhälletNu svarar politiker i arbetsmarknadsutskottet på frågor om arbetslivskriminalitet och skuggsamhället. Först ut är utskottets ordförande Anna Johansson (S).

  Arbetsgivaren som ville vara laglig

  ArbetslivskriminalitetAnto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

  2

  Bortstädad: Mannen som försvann

  BortstädadHan kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

  Illustration, person som källsorterar

  Vad gör jag med korken till mjölken?

  PlaståtervinningHur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

  ”Vi män måste helt enkelt rycka upp oss”

  GÄSTKRÖNIKA | INDUSTRIN OCH KLIMATETSe lite djupare på klimatfrågorna än skattesatsen på bränsle och plastkassar, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

  Debatt arbetsmiljö

  Dödsolyckorna skulle bli fler med Svenskt Näringslivs förslag

  DEBATT | ARBETSMILJÖVad händer om arbetsmiljöombudet utsätts för trakasserier, eller inte kan begära skyddsstopp eller arbetsmiljöåtgärder? Det frågar Stefan Lindahl, regionalt skyddsombud på IF Metall, efter Svenskt Näringslivs förslag med arbetsmiljöombud istället för fackligt tillsatta regionala skyddsombud.

  1

  Avtal 2020

  Ordföranden för Facken inom industrin

  Industrifacken kräver 3,0 procent

  Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

  Det är vi som får Sverige att funka

  KRÖNIKADet råder ingen tvekan. Vi är redo för en kraftmätning med arbetsgivarna inför ett nytt avtal 2020, skriver Marie Nilsson, ordförande för IF Metall.

  Från filmen om märket.

  Striden om märket

  VIDEO: MÄRKETIndustrins modell för lönesättning är under press. Dagens Arbete förklarar varför, och visar i en film vad märket är.

  1

  Här är kraven LO vill få igenom i avtalsrörelsen

  Avtal 2020Låglönesatsning, slopad vållandeprövning för arbetssjukdomar och inbetalning av avtalspension från första arbetsdagen. Det är några av LO-kraven i avtalsförhandlingarna.

  GS-facket: Väl värt att samordna sig kring

  GS-fackets medlemmar berörs endast marginellt av låglönesatsningen, men den är oerhört viktig av solidariska skäl, tycker avtalssekreterare Madelene Engman.

  Pontus Georgsson

  Pappers lämnar LO-samordningen

  I likhet med Kommunal väljer även Pappers att lämna LO-samordningen. ”Det finns ingen samordning att ställa sig bakom”, sa förbundsordförande Pontus Georgsson till DA på onsdagen.

  IF Metall: Kommunal hade kunnat använda låglönesatsningen

  LO-samordningenNär andra begär extra, begär Kommunal extra extra, tycker IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Därför kunde de inte ställa upp på kraven på extra satsningar till exempelvis barnskötare och undersköterskor.

  1

  Kommunal lämnar LO-samordningen

  Kommunal väljer att dra sig ur LO-samordningen efter att inte fått igenom sina krav. Pappers: Det är djupt olyckligt.

  Vad är viktigast i avtalsrörelsen?

  DA frågarVilka frågor är viktigast att ditt fackförbund driver i avtalsförhandlingarna? Vi frågade några industriarbetare vad de tycker. Nu vill vi även höra DIN åsikt!

  2
  Marcus Bolin

  Han är ny avtalsansvarig på Pappers

  Ny ansvarigFyraprocentigt lönelyft. Plus bättre pensioner och mindre övertid. Pappers inledde årets avtalsrörelse med en rivstart – och en ny ansvarig, Marcus Bolin.

  KI tror på oförändrad löneökning

  Återhållsamma löneökningar kan hålla arbetslösheten nere, men gör det samtidigt svårt att nå inflationsmålet. I sin lönebildningsrapport spår Konjunkturinstitutet att vårens avtal landar på samma nivå som sist.

  Ladda ner senaste e-DA här!

  Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

  3

  Här är striderna vi måste utkämpa

  KRÖNIKAVåra arbetsvillkor hotas just nu av flera olika politiska förslag. Nu gäller det att vi håller ihop och bemöter dem, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

  Då och då blixtrar sorgen till

  KRÖNIKASaknaden när en kär har dött ser olika ut för alla människor. Men vi drabbas alla djupt. Pappers skyddsombud är hjältar som försöker förhindra att människor far illa på grund av sitt arbete, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

  Med satiren som livsstil

  EWK-vinnareKarin Sunvisson är grundli­g i sitt arbete. I Stockholm kan hon inte bo. Det är för dyrt. Hon har valt en livsstil som ger henne frihete­n att låta bilderna ta den tid de behöver.

  Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

  Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

  100 får gå från Lindbäcks

  VarselTrähusproducenten Lindbäcks Bygg i Piteå drar ner kapaciteten tillfälligt. Men redan 2021 räknar vd Stefan Lindbäck med att behöva anställa igen.

  Varannan ung tycker att jobbet är tungt

  ArbetsmiljöUnga industriarbetare har svårare än äldre att säga i från, visar IF Metalls arbetsmiljöundersökning. De tycker att arbetet är tyngre, mer enformigt och känner mer olust inför jobbet än sina äldre jobbarkompisar.

  Gruvarbetare kommer upp ur gruvan

  Kolarbetarna slipper ta smällen i Spanien

  Nedlagda gruvorVem ska betala notan när industrin måste bli renare? Inte arbetarna, tycker spanska regeringen, som storsatsar på dem som förlorar jobben.

  1

  ”Det är ungefär som att fiska”

  PROFILENMikael Rönnvall hade aldrig kört motorsåg tidigare. Men för tre år sedan bestämde han sig för att testa motorsågskonst.

  Ring of fire

  ÖGONBLICKET  Klockan är 16.48 i den brandskadade skogen i Kårböle i Hälsingland.

  Är det här verkligen liberal politik?

  KRÖNIKAMan kan bli förbannad på S när de lägger fram en budget för rika män. Men ännu mer på de liberala partierna som kräver dessa kompromisser, skriver Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

  1

  Kvinnornas löner ökar för sakta

  KRÖNIKALönerna i kvinno- och mansdominerade jobb måste värderas lika. Men det får inte innebära att vi ger avkall på våra krav mot att få större del av företagens vinster, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

  Hämta mer

  Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.