Industriarbetarnas tidning

Pappers vill stämma Fora

19 november, 2010

Skrivet av

Fackförbundet Pappers har beslutat att anlita juridisk expertis för att undersöka om de kan stämma Fora.
– Vi har försökt lösa problemen i samarbete med Fora, men de skjuter bara ifrån sig ansvaret, säger förbundsordförande Jan-Henrik Sandberg.

Det var förra sommaren som Pappers avdelningar i Hallstavik och Munksund slog larm om att det fanns problem med Fora. De pensionspremier som arbetsgivarna betalar in till Fora en gång om året ska föras vidare till den förvaltare som medlemmen har valt. Men pengarna fastnade av någon anledning på Fora och fördes över många månader för sent. I slutändan förlorar medlemmarna pengar på utebliven tillväxt och förräntning.

Pappers och Fora har bildat en särskild arbetsgrupp för att reda ut vad som gått fel och hitta lösningar på problemet. Men Pappers upplever att Foras representanter inte har varit tillräckligt insatta samt att Fora inte vill medge hur omfattande problemen är.

– Vi är inte beredda att ta det här längre. Nu måste det en gång för alla bli ordning, säger Jan-Henrik Sandberg.

Under torsdagens förbundsstyrelsemöte fattades beslut om att juridisk expertis ska anlitas för att undersöka om förbundet kan stämma Fora.

– Det måste göras. Det handlar om våra medlemmars pengar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.