Industriarbetarnas tidning

Regeringen sviker industriarbetarna – igen!

4 november, 2010

Skrivet av STEFAN LÖFVEN

Krönika november 2010

Vi har tagit oss igenom den värsta krisen. Industrin har börjat återanställa igen, men samtidigt vet vi att det kommer att ta många år innan sysselsättningsnivån når upp till den som gällde före krisen. Arbetslösheten bland IF Metalls medlemmar kommer fortsätta att vara hög även framöver och det oroar mig – särskilt med tanke på den budget som regeringen presenterat i dagarna. Låt mig förklara hur jag menar.

Nedgången inom svensk industri under 2008 och 2009 berodde på den internationella finanskrisen och inte på den borgerliga regeringens agerande – det är sant. Däremot var det bristen på en offensiv arbetsmarknadspolitik, frånvaron av insatser för att få industrin på fötter igen och avsaknaden av ett aktivt agerande för fordonsindustrins framtid som gjorde att så många blev arbetslösa.

Med andra ord: i stället för att agera valde regeringen att stå bredvid och titta på, i stället för att ta ansvar valde regeringen att skjuta över det på någon annan. Till sist tvingades industriarbetarna att ta saken i egna händer.

Vi tecknade ett krisavtal som hjälpte företagen att tillfälligt hålla kostnaderna nere och därmed ungefär 15 000 medlemmar att behålla jobben. Men vi kunde självklart inte lyfta Sverige ur krisen själva. Notan för regeringens så kallade jobbpolitik slutade därför på 100 000 färre jobbtillfällen inom industrin och en rekordhög arbetslöshet.

Än i dag är så många som 18 procent av IF Metalls medlemmar arbetslösa. Och de vill tillbaka i arbete! Vad är det då för jobbpolitik regeringen tänker erbjuda under denna mandatperiod?

Jo, regeringen kommer att fortsätta prioritera skattesänkningar framför utgiftsökningar. Det innebär till exempel att direktörer och andra högavlönade kan se fram emot ett femte jobbskatteavdrag och sänkt statlig inkomstskatt medan förbundets 48 000 arbetslösa medlemmar får fortsatt halverad inkomst vid arbetslöshet.

De arbetslösa, liksom sjuka och pensionärer, får även i fortsättningen betala högre skatt än de som arbetar.

Det innebär också att antalet platser i arbetsmarknadsutbildningar – som skulle kunna ge de arbetslösa kompetens för de jobb som finns – även fortsättningsvis kommer att vara för få samt att jobb- och utvecklingsgarantin ska finnas kvar, men utan några som helst garantier för att den ska fyllas med ett mer kvalitativt innehåll än tidigare.

Sammanfattningsvis kan man säga att budgetens namn ”Från kris till full sysselsättning” lovar mer än det håller. De föreslagna åtgärderna räcker helt enkelt inte för att bekämpa arbetslösheten och skapa fler jobb!

Vissa kritiker menar att den borgerliga regeringen fortfarande inte förstått att kampen mot arbetslösheten måste få kosta, eftersom alternativet är så otroligt mycket dyrare i längden. Det är, i mitt tycke, en alldeles för snäll förklaring.

Snarare väntar regeringen på att deras systematiska utarmning av trygghetssystemen ska ge resultat, det vill säga att vi får fler fattiga arbetare som pressas att acceptera lägre löner och sämre villkor, och att (låglöne)jobben därmed ska öka.

Oavsett vilket så sviker regeringen industriarbetarna – igen!

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.