Industriarbetarnas tidning

Vi måste inte hålla käften

4 november, 2010

Skrivet av PER-OLOF SJÖÖ

Krönika november 2010

Under valrörelsen 2002 lanserade SSU en figur med namnet Egon. Egon var en osympatisk och egoistisk typ som inte hade mycket till övers för att dela med sig. Varför ska jag vara med och betala för sjukvården när jag inte är sjuk? Det är för mycket daltande i skolan, alla är inte lika smarta. Det är bara att acceptera. Varför ska jag betala utbildning för en massa dumskallar? Om man inte gillade Egon skulle man rösta på Socialdemokraterna.

Jag avser inte att göra liknelser mellan SSU:s Egonfigur och någon ur regeringen, det överlåter jag till er läsare att göra. Min frågeställning är istället om Sverige förändrats av fyra år med Alliansen och om samhället blivit mer egoistiskt? Eller vad hände när Egon släpptes ut?

• Regeringen har sänkt skatterna, de rikaste fick mest och de fattigaste minst. Utrymmet har skapats genom försämringar för sjuka och arbetslösa.

• Arbetslöshetsförsäkringen för-ändrades så att de som löper den högsta risken att bli arbetslösa får betala mest. En medlem i GS A-kassa betalar nu 420 kronor medan en lärare eller läkare betalar 90 kronor.

• Regeringen har skapat en sorteringsskola, där avgörande val skjuts allt längre ner i åldrarna och där föräldrarnas utbildningsbakgrund avgör barnens framtid

• U-landsbiståndet ska även täcka kostnader för konsulat, klimatarbete och fredsbevarande insatser vilket betyder mindre insatser till de allra fattigaste.

• Inkomstskillnaderna har ökat.

När jag skriver det här har regeringen lagt sitt förslag till budget. Budgeten visar att det går bra för Sverige men alla får inte ta del av det ökade reformutrymmet. Politiken förs på temat ”åt den som har ska varda givet”.

Jag hade gärna sett att regeringen istället gjort en rejäl satsning på arbetsmarknadsutbildning. De som förlorade jobben under den ekonomiska krisen hade kunnat erbjudas studier som ligger nära arbetsmarknadens efterfrågan på yrken och de skulle kunna göra detta under en begränsad tid med ersättning på a-kassenivå. Det skulle gynna såväl företag som anställda och arbetslösa.

Jag saknade också ett breddat ROT-avdrag till gagn för upprustning av miljonprogramsområdena och eftersatta skolbyggnader. Detta hade kunnat skapa fler jobb, bättre och fler bostäder samt bidragit till minskad energiförbrukning.

Regeringens politik har inneburit ökade klyftor mellan olika grupper i samhället. Kanhända har den förda osolidariska politiken som ställt grupp mot grupp också bidragit till Sverigedemokraternas framgångar.

Betyder då det senaste valresultatet att svenska folket faktiskt tycker att det är okej med ökade orättvisor? Det tror jag knappast. Möjligen har de borgerliga partiernas omvända retorik lurat några. Reinfeldts regering fick ingen egen majoritet utan är nu beroende av stöd från Sverigedemokraterna eller något annat parti.

Valresultatet innebär självfallet att vi måste följa de lagar och regler som riksdagen beslutar om. Det betyder inte att vi måste samtycka, hålla käften och se på.

Vi ska protestera livligt och fortsätta vårt arbete för att motverka orättvisor. Samtidigt är det vårt uppdrag att ge ett bättre alternativ till den politik som förs. Där spelar facket en nyckelroll.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.