Industriarbetarnas tidning

27 000 kronor till anställda för miljonuppfinning

14 december, 2010

Skrivet av MATTIAS OLSSON

Företaget tjänade miljoner på de anställdas uppfinning. De fick en dagslön i kompensation. Nu har en skiljenämnd bestämt att de anställda ska få 27 000 kronor vardera.
– Det är en besvikelse, vi trodde aldrig att det skulle bli så lite, säger en av de anställda.

Tillverkningen av skalpellstål på Böhler-Uddeholm Precision AB i Karlstad var på väg att läggas ned. Produktionen felade. Då bestämde sig några av de anställda att försöka lösa problemet. Med en sinnrik uppfinning lyckades de göra just det. Kompensationen till de anställda blev 800 kronor per person. Facket reagerade över den låga ersättningen och en sexårig tvist tog sin början.

– Jag är mycket kritisk till företagsledningen, det hela är så otroligt dåligt hanterat. Det har blivit en prestigefråga, säger Kenneth Strand, ombudsman på IF Metall.

Företaget hade problem med kassation som gjorde att stålet veckades när det rullades ihop. De anställda kom på att man skulle lägga en tunn cellosorbduk på stålet under tiden den rullas ihop. Det gjorde tricket.

Enligt Kenneth Strand har de anställdas innovation inbringat miljonvinster till företaget. Nu används uppfinningen på samtliga valsar i fabriken och man klarar sig inte utan den.

– De gömmer sig bakom att man inte kan bevisa att uppfinningen har ökat vinsten. Här har man gjort något som räddar företaget och så håller de på så här.

Hur avgörande var den här uppfinningen?
– Helt avgörande. Det var ingen som ville ha produkten innan. Den var för dyr. Värdet på den här idén var så oerhört stort.

Parterna kom inte överens lokalt och frågan gick till central nivå. Där bestämdes det att ett test skulle göras för att få en bild av hur avgörande duken var. Med cellosorbduken blev kassationen 2,7 procent och utan duken 25 procent. Företaget gav sig ändå inte.

– Det är skamligt. Att man har en ledning som inte ser värdet i att ha en personal som hjälper till, testar saker och tar initiativ, säger Kenneth Strand.

Saken gick till skiljenämnden. Sex år senare har nu nämnden avgjort tvisten, de anställda fick rätt. De sex arbetarna kommer att få ungefär 27 000 vardera.

– Det känns väldigt bra att det är över. Det har varit en lång process, det tycker vi allihop, säger en av anställda.

Det finns dock ett missnöje med ersättningen, den borde ha varit större. Enligt de anställdas egen jurist beräknas företaget ha tjänat 2.5 miljoner på uppfinningen bara under det första året.

– Vi är missnöjda allihop med ersättningen. Vi hade räknat med åtminstone 50 000 per person. Vi vet ju själva vad den här uppfinningen är värd, säger en talesperson för de sex anställda.

Trots att samtliga av de sex arbetarna känner att beloppet borde ha varit större, finns det ingen bitterhet mot företaget. De beskriver relationen som god.

Företrädare för Böhler-Uddeholm Precision AB i Karlstad har sökts men inte varit tillgängliga under tisdagen.

Texten är korrigerad den 20 december 2010.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.