Industriarbetarnas tidning

Ägaren: De skulle jobba gratis för mig i två år

15 december, 2010

Skrivet av

De två iranierna skulle komma hit och jobba gratis. Sedan skulle de köpa mitt företag, säger Lennart Winroth, vd för Winroth i Fegen AB som inte tycker att han har gjort något fel.

Två bekanta i Stockholm förmedlade kontakten med Mostafa och Morteza. De kom från Iran till Falkenberg den 15 september. Men det dröjde innan de fick se några pengar.

Fick de lön först den 3 november?
–Ja. Det tog ju så lång tid med inskolningar och fan vet allt innan de hade konton i banken och id-handlingar. Det måste ju ha det först.

Innan dess kunde de alltså inte få någon lön?
–Nej.

Men dagen efter, den 4 november, var de tvungna och betala tillbaka hela beloppet. Varför det?
–På grund av att vi har en överenskommelse att de skulle komma hit till Sverige och jobba gratis i två år. Och det är ju deras biljett hit.

Jobba gratis i två år?
–Ja. Vad skulle jag med två man till? Och så skulle de köpa mitt företag. Han i Stockholm som förmedlat kontakten hade ordnat med olika myndigheter i Sverige och i Iran. Efter två månader skulle pengarna vara i Sverige så att de kunde köpa mitt företag. Han hade kontaktat en jurist i Stockholm och det sista som skulle göras var att kontakta en advokat här i området som skulle jobba med dem så att jag inte lurade dem. Så långt har det kommit.

  Var inte detta instegsjobb?
  –Jo, det fixade de i Stockholm. Jag hade inte med det att göra.

  Fick du bidrag för dem?
  –Ja.

  750 kronor per person och dag?
  –Ja. I tjugotvå dagar.

  Men de har inte fått någon lön?
  –Jo de fick pengarna men så satte jag in deras skatt, arbetsgivaravgifter. De var beredda på att betala de avgifterna. Sedan kommer de och säger att ”vi har inte fått någon lön!” De satte ju tillbaka pengarna till oss.

  Samma belopp som de fick?
  –Ja. Konstigare än så är det inte.

  Du gick alltså in i det här för att du trodde att de skulle jobba gratis och att de skulle betala sina egna skatter och sociala avgifter?
  –Ja men det har de inte gjort. Det har vi gjort.

  Den 3 november fick de lön. Exakt samma belopp gick tillbaka till er dagen efter. Hur förklarar du det?
  –Ja, det är ju samma pengar som gick tillbaka till oss. Vi har ju betalat skatt och arbetsgivaravgifter på det beloppet.

  Men det är ju samma belopp.
  –Egentligen skulle vi ha dragit skatten på det de fick men det gjorde vi inte.

  Men de fick ju inget kvar när ni dragit skatt och arbetsgivaravgifter.
  –Nej de fick inget kvar och det var inte meningen att de skulle ha heller. De skulle jobba gratis.

  Kan man verkligen göra så i Sverige idag, att låta folk jobba gratis?
  –Det vet jag inte. Det var inte min idé från början.

  Vems idé var det?
  –De där i Stockholm. Det har hela tiden varit tal om att de ska köpa mitt företag eftersom jag börjar bli gammal. Och det var ju jättebra och så skulle lönen dras av på köpeskillingen. Det är ju inte så konstigt.

  De skulle jobba av skulden så att säga?
  –Ja tills vi gjorde klart allting.

  Varför avskedade du dem om de nu skulle köpa företaget av dig?
  –Facket kom ju och började bråka med mig, hotade mig med polisanmälan och arbetsdomstol och fan vet allt. De satte ju bara klorna i mig! Jag pratar inte mer med dem. Och jag skulle skriva på ett papper om deras lön när de kom hit. Det vägrade jag. Jag skriver inte på någonting nu, sa jag.
  –Men jag hade skrivit på det på morgonen och det skulle gå med avgående post.

  Du hade skrivit på papperet om deras lön?
  –Ja, men jag tog bort det. Varför ska jag skriva på när facket håller på att bråka på det där viset?

  Varför skrev du på först då?
  –Då var det ju inget bråk.

  Om det inte blivit bråk då hade du alltså skrivit på papperet med deras lön?
  –Ja.

  Då var det alltså inte längre frågan om att de skulle köpa ditt företag längre?
  –Jodå.

  Men de skulle ju jobba av köpeskillingen utan lön?
  –Jo, så var det.

  Varför ville du plötsligt betala dem lön?
  –Det var ju för att vi fick de här pengarna.

  För instegsjobben?
  –Ja, vi tog de pengarna för att betala in skatt och arbetsgivaravgifter.

  Du fick bidrag för 22 dagar. 750 kronor per dag för var och en av de två. Vad har hänt med de pengarna?
  –Förlåt?

  Vad hände med pengarna från instegsjobben?
  –Vi betalde in arbetsgivaravgift och skatt. Jag tror det blev fem, sex tusen över. Och de behöll vi.

  Är det rätt att det ska kunna gå till på det viset?
  –Ja, jag håller ju dem med jobb. Det var ju förutsättningen.

  Var det fackets fel att de blev avskedade?
  –Ja, i och med att de säger att de varit med i facket sedan den första november. Det tror jag inte ett dugg på. Men tre fyra dagar innan (avskedandet) var de nog med. Men de ska inte påstå att de var med sedan den första november.

  Du har ju kollektivavtal annars så att du vet ju vad som…
  –Ja, men sedan babblar de om övertid och ob.

  Enligt dem själva gick de 33 dagar i sträck och jobbade utan en enda ledig dag. Fabriken i veckorna och här hemma i din trädgård på helgerna. Stämmer det?
  –Ja, de var här.

  Skulle det också räknas av från skulden?
  –När de kom hit den 15 september och då sitter vi här och jag säger att vi ska bygga en mur här ute. Ja men det skulle de hjälpa mig med. De har fått mat och logi under den tiden. Det var några lördagar och söndagar. Och fredagar, det är de enda fredagar de har jobbat under den här tiden. De skulle jobba 40 timmar i veckan. De har jobbat 25, 28. En vecka blev det 48, en annan 43 timmar. Det innebär 11 timmars övertid. Vad håller de på och gafflar om? Nu har jag en advokat som ska hjälpa mig med det här.

  Vad säger du om olyckan. Var lästmaskinen godkänd?
  –Ja du, den är helt godkänd. Jag sa till honom hur han skulle stå men han stod på ett annat sätt för att han var vänsterhänt. Men för i helvete, vi har haft en kvinnlig arbetare i 30 år som var vänsterhänt och lästat. Hon stod likadant som vi. Hur i jösse namn har han kommit emellan med fingret?

  Var du där när olyckan hände?
  –Ja, jag var uppe på andra våningen. Hans bror kom upprusande och flaxade med armarna och sprang in i lägenheten där de bodde. Jag frågade vad som hänt. Han bara flaxade med armarna och sedan sprang han ner igen. Då hade han lagt sig på golvet. Han skulle visst ha någon sockerlösning. Jag vet inte varför.

  Skjutsade du honom till sjukhuset?
  –Nej det var hans bror som körde till läkarstationen. De hade köpt bil nyligen. Tidigare hade de lånat min bil och kört till Halmstad och till Ullared och till Falkenberg. Så de har ju haft det bra.

  Nya gymnasielagen

  Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

  Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

  Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.