Industriarbetarnas tidning

Dags att tänka till om social­försäkringarna

2 december, 2010

Skrivet av STEFAN LÖFVEN

Krönika december 2010

Den parlamentariska utredningen om framtidens sjuk- och arbetslöshetsförsäkringar är i gång. Vi är tre socialdemokrater i utredningen och tillsammans ska vi – Sonia Karlsson, Tomas Eneroth och jag – göra vad vi kan för att Sveriges löntagare ska få försäkringar värda namnet.

Det är ett långt arbete vi har framför oss. Slutbetänkandet ska lämnas först våren 2013 och innan dess kommer vi att hinna ha otaliga diskussioner i utredningen. Men minst lika viktigt är att vi inom arbetarrörelsen diskuterar dessa frågor.

Jag kan väl erkänna att det från tid till annan har funnits tvivel på klokheten i att, i det här läget, sitta med i en sådan här utredning. Hittills har jag dock landat i slutsatsen att det är bättre att vara med i spelet på riktigt än att stå vid sidan om och gnälla.

Direktiven till utredningen är ett mångordigt dokument. Det man kan undra över är huruvida utredningen har något egentligt utrymme att åstadkomma ett ”eget tänk” eller om allt redan är upplåst – inte minst utifrån de beslut som den borgerliga regeringen tog förra mandatperioden. Men majoriteten med Moderaterna i spetsen säger att utredningen har ett utrymme och då får vi väl syna det!

Samtidigt innebär det att även vi inom arbetarrörelsen måste tänka till. Hur vill vi egentligen att de framtida sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna ska se ut? Det för in mig på ett resonemang om delaktighet och ansvar. Det finns flera grundläggande frågor av karaktären viktiga vägval att diskutera enligt direktiven till utredningen. Jag tänker då främst på frågan om arbetslöshetsförsäkringen ska vara obligatorisk och om sjukförsäkringen ska lyftas ur statsbudgeten för att bli en självständig försäkring.

Det är självklart att vi ska anstränga oss för att komma fram till lösningar som ger individen ett bra ekonomiskt skydd samtidigt som man får hjälp att snabbt komma tillbaka i arbete.

Lösningarna måste vara till gagn för såväl individen som företagen och samhället, och kräver därför balans.

Jag är till exempel övertygad om att en sjukförsäkring som ger arbetsmarknadens parter en betydligt större möjlighet att hantera rehabilitering är helt rätt, men lika säker på att en sjukförsäkring som ger olika villkor till olika löntagargrupper är helt fel.

Till detta kommer förstås också diskussioner om andra frågor som är väldigt viktiga för löntagarna, som till exempel avgifter, karenstid och ersättningsnivåer.

Redan nu ska dock sägas att regeringen måste se till att ändra de direkt omänskliga villkoren som införts.

En arbetslöshetsförsäkring som bara ger 50 procents ersättning är inte i enlighet med inkomstbortfallsprincipen. En sjukförsäkring som kastar ut svårt sjuka människor speglar inte det människovärde jag menar att den ska göra. För detta bär regeringen ansvaret!

Vi behöver inte invänta utredningen för att rätta till detta. En utredning som ska arbeta i två och ett halvt år skulle nämligen inte kunna komma på något så dumt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?