Industriarbetarnas tidning

En armé med hjärtat som vapen

2 december, 2010

Skrivet av BJÖRN RANELID

Krönika december 2010

Hemtjänsten är vår tids barmhärtiga samariter. De kommer som apostlar och tassar med bäcken, mediciner och blöjor till de gamlas och sjukas läger. Det krävs dock ett särskilt öga för att lägga märke till dem. De tillhör världens mest ringaktade och tystlåtna armé och de känns inte vid generaler och överstar. De flesta av dem är kvinnor och de får aldrig stjärnor på sina bröst eller axlar. Ingen av dem står i givakt, men de lyder nästan alltid order.

Vem ska torka och tvätta konungen Carl XVI Gustaf och drottning Silvia i rumpan och byta blöja på dem, om de blir riktigt gamla, sjuka och hjälplösa? Förmodligen blir det inte prins Carl Philip eller prinsessan Madeleine. Skulle den nuvarande kronprinsessan ha hunnit bli drottning av Sverige innan dess, så har hon annat att göra än att sköta och ta hand om sina gamla föräldrar.

Finns det särskilda barmhärtiga samariter som tjänar det svenska kungahuset i sådana tider? Är de diskreta och ytterst lojala kvinnor inom hemtjänsten som bär förleden hov i stället för hem i sin yrkesbeteckning?

När jag hade talat i Fränninge kyrka invid Vollsjö berättade en kvinna för mig att hon arbetat fyrtioåtta år inom hemtjänsten i Höörs kommun. Nu är hon sextiosju och hjälper sin gamla mamma som är nittiotre.

Kvinnan heter Anita Larsson. Hon sade sig vara nöjd och stolt över att hon tjänat hemtjänsten nästan femtio år av sitt liv. Vad jag vet har hon inte erbjudits en medalj eller särskild utmärkelse för sitt långvariga och trogna arbete, men belöningen har varit av en annan karaktär än hög lön och guld.

Anita har inte träffat och bjudits in till den svenske konungen och drottningen. Hon jagar inte älg, fasan eller dovhjort och hon kommer aldrig att bli porträtterad i veckopress eller kvällstidningar, men hon har uträttat mer för sina medmänniskor än vad samtliga så kallade hovreportrar har gjort genom tiderna.

Människans dumhet kan inte utrotas. I dessa tider när tidningar och journalister lägger mest trycksvärta på oviktiga händelser och dag­sländor bör klokheten och måttan bjuda motstånd och skriva och tala om vad som är värdefullt för mänskligheten.

När tidningar och televisionsprogram kokar över och försöker överträffa varandra i oväsentligheter och dumheter, kommer Anita Larsson med bäcken, blöjor och mediciner till de gamla och sjuka.

Anita arbetar inte inom hovtjänsten. Hon hjälper gamla och sjuka människor som aldrig satt sina fötter på ett kungligt golv. Hon bär ingen serafimerorden eller annan ädel medalj, men hon lever i mångas hjärtan och hon är drabbad av kärlek.

De barmhärtiga samariterna inom hemtjänsten söker sig inte till det falska och timliga strålkastar­ljuset och de tjänar inga pengar på att förtala, beljuga och skvallra om den svenska överklassen av börd. De är värdiga, tåliga och flitiga, men framför allt är de soldater i Sveriges viktigaste armé som endast har ett vapen och det är hjärtat.

Det hjärtat pumpar blod till de gamla och sjuka, men det ger inte en droppe till dumheten och den oväsentliga världen. Ingen skriver en sensationsbok om samariterna och ingen spekulerar i vad de har för sig i lönndom.

Anita Larsson och hennes systrar inom kåren byter inte ut bäcken av rostfritt stål mot ett av guld bestrött med diamanter. De nöjer sig med enkla blöjor till lågpris och ekonomiförpackning, men kärleken och tacksamheten från de gamla och sjuka gör dem till riktiga drottningar varje dag och natt året om.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.