Industriarbetarnas tidning

Fackligt aktiva i Mexiko avskedas

27 december, 2010

Skrivet av

Det blev ingen god jul för fackligt aktiva i Mexiko. Nu manar den internationella metallarbetarfederationen IMF till protester mot förföljelsen av landets fackligt aktiva.

José Luis Solorio är ordförande för det nya demokratiska facket vid Hondas fabrik i El Salto, Jalisco. Han fick sparken strax före jul.

Samma öde rönte Jorge Mora, ledare för gruvarbetarna vid La Platosa-gruvan i la Sierrita, Durango.

Vid Hondas fabrik har arbetarna i över ett år försökt bygga upp en ny oberoende fackförening. De har motarbetats av företaget och en fackförening som anklagats för att vara korrumperad.

Det nya facket har fått stöd av mexikanska LO, Central de Trabajadores de México.

För en vecka sedan avskedades det nya fackets aktivister från Honda. Bland annat ordföranden José Luis Solorio, som nu manar till internationellt stöd.

De fackliga rättigheterna sitter trångt i Mexiko. På Luciadagen sparkades ledningen för gruvarbetarnas fack i La Platosa-gruvan som ägs av det kanadensiska företaget Excellon Resources.

Gruvan har 123 gruvarbetare anställda. Av dessa anslöt sig 100 till facket. Företaget försökte få arbetarna att skriftligen avsäga sig det fackliga medlemskapet och lockade med belöningar om de avstod från att ansluta sig. De som vägrade hotades med bestraffning. Nu har ordföranden Jorge Mora fått sparken.

Natten till den 20 december attackerades dessutom lokaler som innehas av en stödorganisation till det fackliga uppbygget i regionen. Lokalen vandaliserades, arkiven hade tömts och på väggarna hade förövarna skrivit hotfulla slagord mot facket.

Internationella metallarbetarfederationen IMF ser allvarligt på läget i Mexiko. En kampanj mot förhållandena i landet är planerad till den 14-19 februari. Kampanjveckan sammanfaller med katastrofen i Pasta de Conchos-gruvan för fem år sedan då 65 gruvarbetare dog i samband med ett ras efter en gasexplosion. Innan raset hade gruvarbetarna strejkat vid 14 tillfället mot den bristfälliga säkerheten.

Efter undsättningen av de 33 instängda gruvarbetarna i Chile har den mexikanske biskopen Raúl Vera krävt en ny undersökning av olyckan i Pasta de Conchos-gruvan. Förtaget borde ha kunnat göra mer, anser många. De mexikanska arbetarna befann sig på 133 meter ner i berget – bara en fjärdedel så långt ner som sina undsatta chilenska kollegor.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.