Industriarbetarnas tidning

Pappersbruk krävs på 2 miljoner

9 december, 2010

Skrivet av MATTIAS OLSSON

Dåliga skydd vid maskinerna och slarv orsakade dödsolyckan på pappersbruket i Djupafors, anser åklagaren. Nu kräver hon att företaget ska betala två miljoner.

En 26-årig man omkom i juni 2009 sedan han tagit sig in i riskområdet för en rullmaskin. Han drogs med och klämdes till döds. Egentligen är det meningen att skyddsanordningar ska hindra personer från att vistas så pass nära maskinen när den är igång. Därför hade den här olyckan kunnat undvikas, menar åklagaren.

Det är oklart vad mannen gjorde nära rullmaskinen. Åklagaren menar dock att ett högt arbetstempo och hårda krav gjorde att anställda ibland tog genvägar. Det hände att personalen gick förbi skyddsanordningarna.

Eftersom en liknande olycka höll på att inträffa 1999 och bruket tidigare har haft problem med att personal kopplar bort skyddsanordningar, borde den arbetsmiljöansvarige ha ingripit, anser åklagaren.

Bristerna i säkerheten åtgärdades omedelbart efter olyckan 2009.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.