Industriarbetarnas tidning

Sätt arbetets villkor på dagordningen

2 december, 2010

Skrivet av PER-OLOF SJÖÖ

Krönika december 2010

Så här i skrivande stund kan man med fog säga att det funnits roligare stunder i arbetarrörelsen. Partiledaren Mona Sahlin har meddelat att hon avgår vid extrakongressen nästa år och vi översköljs av skriverier om såväl efterträdare som falangkrig i Socialdemokraterna.

Samtidigt som detta pågår håller den borgerliga regeringen greppet över den politiska utvecklingen och fortsätter på den inslagna vägen. Jag hoppas verkligen att det Socialdemokratiska partiet kan ta sig samman och utveckla en kraftfull oppositionspolitik. Det behöver löntagare i vårt avlånga land.

Förutom frågan om ledarskapet är det också dragkamp om den politiska inriktningen. Det förs fram röster som säger att Socialdemokraterna glömt bort den arbetande befolkningen och bara fokuserat på dem som av en eller annan anledning står utanför arbetsmarknaden.

Säga vad man vill om detta, men det kan finnas anledning att självkritiskt granska vår förmåga att synliggöra arbetets villkor i dagens Sverige. Det är naturligtvis en av de viktigaste uppgifterna för fackföreningsrörelsen. Men även en väsentlig uppgift för ett riktigt arbetarparti. Jag tror att dessa prioriteringar är viktigare att göra än att försöka anpassa politiken till den borgerliga politiska agendan.

Vi kommer från GS sida att försöka dra vårt strå till stacken. I mitten på november presenterade vi en arbetsmiljöundersökning som visar på att det finns mycket att göra på detta område. Hälften av våra medlemmar tror sig inte kunna orka arbeta fram till ordinarie pensionsålder. Var tredje medlem har drabbats av arbetsskada.

Våra medlemmars vardag skiljer sig markant från den vardag som beskrivs i den allmänna debatten. Diskussionen om höjd pensionsålder ter sig något märklig i ljuset av våra medlemmars situation. Det borde vara bättre att försöka se till att människor ges förutsättningar att klara sig genom arbetslivet helskinnade.

Vi har som ambition att under nästa år presentera flera undersökningar som sätter fokus på arbetssituationen i våra branscher. Kanske också berätta lite om hur det är för dem av våra medlemmar som drabbats av arbetslöshet och hamnat i coachning och olika faser hos Arbetsförmedlingen. Möjligen också berätta hur det är att pussla ihop vardagen med barnhämtning och skiftgång.

Vi tror nämligen att det finns ett behov av att hyfsa debatten. Man kan inte lösa alla samhällsproblem med privatiseringar, jobbskatte- och rutavdrag. Det finns en annan undanskymd verklighet som vi tycker det är värt att berätta om.

Journalisten och författaren Åsa Linderborg höll ett fantastiskt tal till Cornelis minne i Katarina kyrka på hans dödsdag. Bland annat önskade hon sig en visa i valstakt av Cornelis om arbetslinjen. Nog är vi många som kan sakna hans svidande samhällskritik och det är lätt att glömma Cornelis politiska ådra. Men alla har tydligen inte glömt. På Cornelis grav hade Linderborg hittat en lapp med texten ”I himlen finns ingen timlön”.

Vart utvecklingen tar vägen återstår att se. Det finns ingen anledning till panik. Ibland kan det helt enkelt vara så att det måste bli värre innan det kan bli bättre. Nästa år blir intensivt. Vi har både en kongress och en avtalsrörelse på agendan.

Därför vill jag åt alla medlemmar anbefalla en vilsam julhelg. Ta hand om nära och kära så ses vi på barrikaderna nästa år!

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.