Industriarbetarnas tidning

Turordning sätts ur spel på Myresjökök

17 december, 2010

Skrivet av ANDERS ELGHORN

Nu råder öppet krig mellan ledningen för Myresjökök och GS-facket. Marbodal tar över delar av Myresjökök och rundar Las, anser GS klubbordförande Ola Bengtsson.
– Så här gör man inte. Det hör inte till rent hyfs på arbetsmarknaden, säger han.

Det är en riktig surdeg som jäser i Älmhult där Myresjökök har sina lokaler. Ägaren Nobia flyttar större delen av tillverkningen till Marbodal i Tidaholm, som ingår i samma koncern.

De delar som blir kvar i Älmhult, måleri och lucktillverkning, har 28 anställda.

När beslutet om att flytta större delen av Myresjökök till Marbodal fattades i våras lade ledningen fram en önskelista på vilka de ville ha kvar i Älmhult. Facket sa nej till den listan.

– Annars skulle ju inte våra medlemmar kunna driva sin sak om de blir felaktigt behandlade, kommenterar GS Ola Bengtsson.

Efter många turer och under pågående förhandlingar har nu företaget Nobia, som äger både Myresjökök och Marbodal, istället valt att låta Marbodal införliva de två delarna som blir kvar i Älmhult.

Det kallas övergång av verksamhet. Då tillhör personalen vid måleri och maskinverkstad Marbodal istället för Myresjökök. De fortsätter dock att arbeta som vanligt i lokalerna i Älmhult.

På så sätt kan företaget gå förbi bestämmelserna i Las och behålla personalen på måleri och maskinverkstad, medan de övriga som jobbar i Älmhult får sluta. Den gamla önskelistan på folk man ville ha kvar sätts därmed ur spel, säger Ola Bengtsson:

– I måndags fick vi veta att måleriet och maskinverkstan tillhör Marbodal. På tisdagen blev resten av personalen i Älmhult uppsagd.

– Företaget har öppnat för fullt krig och nu är det fullt krig.

Det innebär att av de 86 kollektivanställda som arbetade på Myresjökök före beslutet om att flytta tillverkningen till Marbodal i Tidaholm blir 28 kvar i Älmhult.

Facket anser att flera förhandlingar ännu inte är slutförda.

– Vi tycker oss se att de har gjort det här upplägget gjort av en anledning, det är att kringgå lag och avtal, säger Tommy Andersson, avtalssekreterare på GS.

– Det finns, som vi ser det, uppenbara brott mot MBL, som är skadeståndssanktionerat, men nu ska vi förhandla om det.

Ingemar Tärnskär, som är vd både i Myresjökök och Marbodal, tycker inte att hans företag har uppträtt felaktigt i förhandlingarna om flytten från Älmhult till Tidaholm. Alternativet skulle vara att även måleriet försvinner från Älmhult, säger han till Smålandsposten.

– Så här gör man inte, säger klubbordförande Ola Bengtsson. Man säger inte upp folk mitt under en förhandling. Det är en skandal, tycker jag.

Han efterlyser också ett klart ställningstagande från GS centralt. Det är där frågan ligger idag, det är därifrån initiativet ska komma, anser han.

– Nu ligger vi mitt i förhandlingar, säger GS avtalssekreterare Tommy Andersson. Vi förhandlar inte via medierna. Vi ska se till att eventuella avarter och brott tillrättaläggs. Det är vårt uppdrag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?