Industriarbetarnas tidning

Arbetsskadade kvinnor har sämre chans till ersättning

19 januari, 2011

Det gäller att ha rätt jobb och rätt kön om du blir skadad på arbetet. Som kvinna har du sämre chanser att få din skada erkänd som arbetsskada än om du vore man.

Det visar statistik från Försäkringskassan som TCO-Tidningen beställt. Enligt den fick 11 procent av kvinnorna och 22 procent av männen som ansökte om ersättning klartecken från Försäkringskassan.

Skillnaderna har dessutom ökat under 2010, enligt samma siffror.

– Alla ska behandlas lika och det är klart att vi är oroade över detta, säger Försäkringskassans enhetschef Joakim Jarnryd till TCO-Tidningen.

Förklaringen till skillnaden är enligt honom att kvinnor ofta jobbar inom vård och omsorg där skadorna är svåra att koppla till arbetet. Som bygg- eller gruvarbetare har du större möjligheter att beviljas livränta.

Samtidigt visar en socialförsäkringsrapport från 2008, enligt TCO-Tidningen, att kvinnor har svårare att få livränta även när de jobbar i samma yrkesgrupp som män.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.