Industriarbetarnas tidning

Fallet med Mostafa och Morteza togs upp i riksdagen

17 januari, 2011

Skrivet av

De protesterade mot att de inte fick någon lön. Då fick de sparken. Nu har fallet med de två iranska bröderna i Falkenberg blivit riksdagsfråga.

Dagens Arbete har rapporterat om Mostafa och Morteza som hade instegsjobb på skotillverkaren Winroth i Fegen AB.

Företaget fick bidrag från staten men betalade ingen lön till de två iranierna. När de larmade facket blev de avskedade, vräkta från bostaden och med hot om utvisning.

Nu har deras fall uppmärksammas i riksdagen.

Det är den socialdemokratiske riksdagsmannen Hans Hoff från Halland som undrar vad migrationsminister Tobias Billström tänker göra för att göra åt problemet med dem som utnyttjas av sina arbetsgivare.

– Hur säkerställa att människor som har invandrat som arbetskraft till Sverige inte ska fara illa och att företag i Sverige inte ska kunna tjäna pengar på att regelverket missbrukas?

Hans Hoff är kritisk till den nya lagen om arbetskraftsinvandring kommit till.

– Som vanligt när regeringen genomför förändringar utan ordentlig föregående konsekvensanalys så drabbas människor.

– I utredningen som föregick den nya lagen om arbetskraftsinvandring varnade både fackförbunden och Rikspolisstyrelsen för att utformningen av lagen inte på ett tillräckligt tydligt sätt motverkade ett missbruk av regelverket.

Tobias Billström svarade i riksdagen:

– Det är självfallet oacceptabelt om enskilda arbetsgivare missbrukar reglerna, men jag anser inte att det är lagstiftningen som brister. Missbruk av reglerna ska beivras och det ingår i Migrationsverkets uppdrag att motverka missbruk.

– Jag har informerat mig om hur Migrationsverket hanterar ansökningar om arbetstillstånd och vet att myndigheten aktivt arbetar för att förhindra sådant missbruk.

Billström hänvisar till att regeringen i november 2009 gett OECD i uppdrag att analysera de nya reglerna. Resultatet presenteras nu i vår.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.