Industriarbetarnas tidning

Håll samman mot främlingsfientligheten

7 januari, 2011

Skrivet av STEFAN LÖFVEN

Krönika januari 2011

Varje år i mitten av december sedan år 2000 har högerextrema antidemokrater samlats för att marschera i Salem. Samma kväll, den 11 december, som marschen arrangerades förra året deltog jag som talare vid en demonstration mot främlingsfientlighet och rasism på Medborgarplatsen i Stockholm.

I sin propaganda inför 2010 års samling i Salem säger högerextremisterna att de inte tänker sitta tysta och knyta näven i fickan utan gå ut och protestera.

När de högerextrema mobiliserar på det här viset är det otroligt viktigt att vi tar dem på orden och inte sitter tysta vi heller.

Vi måste också ut och manifestera och det var många som gjorde det den där kvällen två veckor före jul.

Men det räcker inte med att bara visa sitt missnöje med antidemokrati och högerextrema åsikter en kväll om året. Vi alla inom fackföreningsrörelsen måste dagligen stå upp för det som är en av vår rörelses grundpelare – alla människors lika värde.

Alla människors lika värde är en okränkbar rättighet, en vägledning för alla demokratiska samhällen och lika självklart att stå upp för som rättvisa, frihet, jämlikhet och solidaritet.

Inom IF Metall talar vi just nu mycket om att vi är starka tillsammans. Vi är starka tillsammans när vi genom våra skyddsombud rättar till säkerhetsbrister på jobbet och förebygger arbetsolyckor.

Vi är starka tillsammans när vi förhandlar om kollektivavtal som ger bättre löner och villkor för alla industriarbetare. Vi är många och därför lyssnar arbetsgivarna på oss när det gäller dessa frågor.

Det är lika självklart att vi ska vara starka tillsammans när det gäller främlingsfientlighet och rasism. Vi måste visa att vi tillsammans utgör en betydande motvikt mot antidemokratiska strömningar i vårt samhälle.

Acceptera inte att någon i din närhet, i ord eller handling, uttrycker sig nedsättande om någon annan på grund av dennes kön, ålder, hudfärg, religion eller sexuella läggning. Säg ifrån och uppmana andra att säga ifrån – alltid.

I sammanhanget finns det några fakta och frågeställningar som är väl värda att tänka till över:

Den svenska modellen, som möjliggör en stark fackföreningsrörelse och starka kollektivavtal, kommer inte enbart från svenska idéer. Inte heller tanken om demokrati och alla människors lika värde – den idé som står till grund för vårt samhälle – är något typiskt svenskt.

August Palm, exempelvis, inspirerades under sina resor i Danmark och Tyskland och utvecklade därefter sina tankar om ett demokratiskt samhälle. Hur hade vårt samhälle sett ut om vi vägrat lyssna på dessa utländska influenser?

Det är alltså även genom utländska impulser, och dessutom bland annat med hjälp av invandrad arbetskraft, som vi har byggt upp vårt välfärdssamhälle. Låter det då som en bra idé att stänga våra dörrar mot omvärlden?

Så när antidemokraterna talar om hotet mot svenskheten, påminn dem då om att det riktigt svenska inte är en enfald – utan mångfald.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?