Industriarbetarnas tidning

Hemligheter är sällsynta

7 januari, 2011

Skrivet av BJÖRN RANELID

Krönika januari 2011

Människan har länge skrivit sitt liv på baksidan av ögat. I dag förvaras de nyfödda barnens blodprover i sjukhusens arkiv. Ditt personnummer tillhör allmänheten.
Handskrivna brev i postväsendets konvolut är att betrakta som rariteter och de färdas i snigelfart mellan avsändare och mottagare.

Människans hemligheter avskaffas alltmer i världen. Våra kroppar belyses och röntgas på flygterminaler och på varuhusen blir vi filmade med kameror i taken. I badhusen följer linserna vad du gör i och kring bassängerna.

Många statliga verk, säkerhetspolisen, ambassaderna och nationernas utrikesdepartement stämplar nästan alla handlingar med sekretess. Likväl blir nästan samtliga dokument förr eller senare föremål för forskare och allmänhetens intresse.

Man kan tänka och hävda att alla nationer och deras regeringar, presidenter och ministrar håller sig med dubbel bokföring i det politiska arbetet. De säger och utför vissa handlingar, medan de håller tyst om andra. De är valda och satta att tjäna folket och allmänheten, men förtiger och döljer en viss agenda.

Vad skulle bli fallet om alla politiska dokument och handlingar i världen utan undantag vore fullkomligt tillgängliga och offentliga? Skulle de ansvariga i så fall vara ärliga och hålla sig till sanningen?

Svaret är nej. Slutna stater som Nordkorea, Kuba och Kina skiljer mellan makteliten och folket i gemen. Där råder olika verkligheter för vad som är öppna och stängda rum.

När kärlen som innehåller farliga och giftiga vätskor och ämnen brister, riskerar människor och djur i deras närhet att skadas och bli sjuka. Det kan ibland vara en fråga om liv och död.

Om någon person som har inblick i hemliga dokument på ambassader och utrikesdepartement eller inom säkerhetspolisen röjer dessa handlingar till journalister, tidningar och allmänhet föreligger ingen direkt och uppenbar livsfara för de inblandade, men mycket kan ta skada av läckorna.

Krigs- och försvarsmakten kräver att få vara slutna i många avseenden. Det existerar inga helt säkra system för hanteringen av hemligstämplade dokument. Djuren håller sig inte med sekretess. Naturen yppar ofta sitt innersta när den brister ut i jordbävningar, orkaner, vulkaner, långa regnperioder och utdragen torka som leder till hungersnöd och skogsbränder.

Sedan den 7 maj år 1945 har det rått fred på Jorden i sammanlagt tolv dagar. Korea, Vietnam, Iran, Irak, Israel, Palestina och Afghanistan har varit och är oros- och krigshärdar. Så länge människor fortsätter att skada och döda varandra med vapen och så länge krigsindustrin är den största och mest lönsamma i världen kommer nationerna att hålla sig med handlingar och dokument som stämplas med sekretess.

Den ultimata och fullkomliga hemligheten gäller inom en enda människa. När den råder mellan två personer är den redan utspädd och villkorlig. Når den tio eller femtio individer är den så bräcklig att det slutna kärlet riskerar att brista och läcka när som helst.

Fenomenet hemlighet är ytterst komplicerat och saknar i dag en riktig täckning. Fråga dig själv om du bär på en omutlig hemlighet i ditt liv. Jag tror inte att jag har en enda.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?