Industriarbetarnas tidning

Ny lag för EU:s uthyrda

24 januari, 2011

Skrivet av

Ett ny uthyrningslag kan ge högre löner för utländsk arbetskraft som hyrs ut i Sverige. Men det gäller att bemanningsförtaget har sitt säte inom EU. Thailändska bärplockare som anställs utanför EU får ingen hjälp av lagen.

Idag lämnade bemanningsutredningen över betänkandet ”Bemanningsdirektivets genomförande i Sverige” till arbetsmarknadsministern Hillevi Engström.

Särskilde utredaren Birgitta Nyström föreslår att EU:s bemanningsdirektiv genomförs med en ny lag – Lagen om uthyrning av arbetstagare.

– Sverige har varit tidigt med genomförandet. Det finns få länder att jämföra med. Men uppdraget har varit att utforma något som är så nära den svenska modellen som möjligt, säger Birgitta Nyström.

Trots förslaget om en ny lag är utredningen tydlig med att huvudansvaret för löne- och anställningsvillkor i Sverige ska regleras av fackförbund och arbetsgivare i kollektivavtal.
Den svenska modellen ska värnas.

Men då det finns bemanningsanställda som arbetar på företag som inte tecknat kollektivavtal måste det till lagstiftning för att säkerställa alla arbetstagares rättigheter, enligt utredningen.

I EU-direktivet finns en likabehandlingsprincip som säger att en uthyrd ska ha samma rättigheter oavsett bemanningsanställning eller anställning direkt i det inhyrande företaget.

Utredningen föreslår dock att arbetsmarknadens parter ska kunna avtala om villkor som frångår likabehandlingsprincipen.

– Men en förutsättning är då att det övergripande skyddet för arbetstagarna respekteras, säger Birgitta Nyström.

Skulle ett företag bryta mot den föreslagna uthyrningslagen kan den anställde ersättas med skadestånd.

Om det är det inhyrande företaget bryter mot lagen är det främst bemanningsföretaget som betala skadestånd till den anställde.

– Den uthyrde ska rikta anspråk mot bemanningsföretaget, säger Birgitta Nyström.

Anmärkningsvärt i uthyrninglagen är den ska gälla också för utstationerade uthyrda arbetstagare. Alltså utländsk arbetskraft som jobbar i Sverige för utländska bemanningsföretag.

”Detta innebär i praktiken att utstationerade uthyrda arbetstagare kan göra anspråk på mer förmånliga villkor än andra utstationerade arbetstagare”, skriver utredarna.

– Det kommer att gälla framförallt löner, säger Birgitta Nyström.

Den föreslagna uthyrningslagen kommer inte att vara till gagn för de omdebatterade thailändska bärplockarna som utnyttjats i svenska skogar de senaste åren. I alla fall så länge de är anställda av asiatiska bemanningsföretag.

– Lagen gäller företag med säte inom EU, säger Birgitta Nyström.

Hela utredningen finns här.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.