Industriarbetarnas tidning

”Det var som på film”

2 februari, 2011

Skrivet av KATARINA SJÖSTEDT

Klockan var tio på morgonen, det var en vanlig arbetsdag på Profilgruppen i Åseda. Då stannar en mans hjärta. Han faller över tangentbordet.

Sandra Forsberg befinner sig en våning ned och är fortfarande i tron att detta är en vanlig arbetsdag. Några meter ifrån henne står en hjärtstartare. Den är nyinköpt.

Förra hösten höll Profilgruppens säkerhetsansvarige Tommy Klöfver ett anförande för ledningsgruppen som slutade såhär: jag vill inte vara den som sa nej till det här om det skulle hända något. Ledningsgruppen höll med.

En skärrad person dyker upp i Sandra Forsbergs synfält. Hon förstår inte vad som händer, förrän han grabbar tag i hjärtstartaren. Då sätter autopiloten i gång och hon börjar agera, i efterhand minns hon inte vad hon tänkte.

Mikael Sakshaug har dragit mannen från tangentbordet ned på golvet. Han står på knä och gör hjärt- och lungräddning när Sandra kommer in i rummet och kopplar på hjärtstartaren. Den förvånansvärt nätta maskinen instruerar: ”håll dig lugn”, ”chock rekommenderas”, ”uppladdning sker”, ”rör ej patienten”, ”tryck på knappen”.

– Det var som på film, ett riktigt uppskjut och så börjar han andas, berättar Mikael.

Snart kan mannen rabbla sitt personnummer. Efter 15 minuter kommer ambulansen körandes från Lenhovda. Mikael märker att de blir förvånade när det står klart att mannen som fått hjärtstopp är vid medvetande, det tillhör inte vanligheterna.

Av de 10 000 personer i Sverige som varje år drabbas av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhusen överlever runt 300. Med en hjärtstartare nära till hands ökar överlevnadschansen med 75 procent.

Att mannen på Profilgruppen blev en av de lyckliga kan han tacka en serie högst tursamma händelser, med start i pressarna. Där konstaterade en medarbetare att risken för hjärtstopp på Profilgruppen ökade när de anställda blev äldre, många på företaget började nå medelåldern.

I maj 2009 skickade han in ett förslag till företagets rapporteringssystem för hälso-, miljö- och säkerhetsavvikelser. Huvudskyddsombudet Benny Carlsson fattade snabbt att det här skulle vi ha. Han satte sig med Tommy Klöfver i förhandling – som mer liknade en stilla överenskommelse.

Ärendet drogs i skyddskommittén, Tommy höll sitt anförande och så köptes de in. Sex stycken, en till varje byggnad. Ganska precis en månad före hjärtstoppet i juni 2010 gick Sandra Forsberg den obligatoriska utbildningen.

Mannen fick vila upp sig under sommaren, muskulaturen får sig en rejäl smäll av strömmen från hjärtstartaren. I dag är han helt återställd och har en hjärtstartare i miniatyr inopererad.

– Det kostade 130 000 – 140 000 kronor att köpa de sex hjärtstartarna och vi hade precis sagt upp hundra personer. Det fanns de som kom fram och tyckte att det var lite överkurs. Men när man är 20 år och aldrig varit med om att någon drabbats är det ganska avlägset, konstaterar Tommy Klöfver.

Snabb insats behövs
• Plötsligt hjärtstopp innebär helt enkelt att hjärtat slutar slå. Ofta sker det för att hjärtats normala rytm ersatts av ett elektriskt kaos.
• Den som drabbats förlorar snabbt medvetandet, blir utan puls och slutar andas. Inom några minuter avlider personen om den inte får hjälp. Därför är det viktigt att hjärtstartarna finns nära till hands.
• www.hjartstartarregistret.se är en ideell satsning i samarbete med HLR-rådet och Civilförsvarsförbundet. Där är det tänkt att man lätt ska kunna hitta närmsta hjärtstartare. 1 232 av de cirka 5 000 hjärtstartarna som finns i Sverige var registrerade i juli.

En hjärtstartare kan alla använda
• En maskin som känner av hjärtverksamheten hos en människa och som, om det är nödvändigt, kan leverera en strömstöt mot hjärtat. På så sätt återställs den normala rytmen och hjärtat kan börja slå igen.
• De som finns att köpa är enkla att använda och kräver inga egentliga förkunskaper. De är självinstruerande och vägleder användaren genom de olika momenten som ska ske.
• Vem som helst, oavsett ålder, utbildning eller tidigare erfarenhet får använda en hjärtstartare. Men är man inte bekant med maskinen kan situationen bli för chockartad. Utbildningen är till stor del till för att få pröva på utrustningen och avdramatisera situationen.
• Drabbas någon i din närhet ska du ringa SOS 112 så instruerar de dig hur du ska hantera situatioen.
Källa: Civilförsvarsförbundet

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.