Industriarbetarnas tidning

Egyptiska arbetarrörelsen visar kraft

11 februari, 2011

Skrivet av

Upp med lönerna och ned med Mubarak. Bakom de kraven samlar sig just nu allt fler arbetare i Egypten.

Den senaste veckan har proteströrelsen mot Egyptens president Hosni Mubarak flyttat in på arbetsplatserna. Facebook-revolten har breddats och börjar likna en arbetarrevolt där politiska krav kopplas till ekonomiska.

I ett försök att blidka opinionen beslutade sig regimen för att höja de lagstadgade minimilönerna med 15 procent. Den gamla nivån på 6 dollar i månaden har legat fast sedan 1984.

Men det har inte hjälpt. I onsdags befann sig uppskattningvis 20 000 arbetare i strejk. Järnvägsanställda, oljearbetare, sjukhusanställda, journalister och arbetare vid Suezkanalen, vid läkemedelföretag och den statliga försvarsindustrin har alla deltagit i strejkaktioner de senaste dagarna.

Men den egyptiska arbetarrörelsen verkliga kraftcentrum finns i den stora textilindustrin, i staden Mahala. Här arbetar 32 000 personer i mestadels statliga textilföretag. De senaste dagarna har tusentals textilarbetere i Mahala inte bara strejkat utan även gått ut och blockerat vägarna.

Egyptens officiella fackföreningsrörelse står Mubarak nära och har tagit avstånd från aktionerna. Under senare år har det officiella facket försökt hindra en gryende aktivism på arbetsplatserna.

Just i staden Mahala inträffade omfattande strejker och oroligheter med dödsskjutningar i april 2008. I spetsen för protesterna gick kvinnliga textilarbetare. På kort tid lyckades de mobilisera 20 000 arbetare i en demonstration för bättre ekonomiska villkor.

Mahala-strejken 2008 var kulmen på en flerårig strejkrörelse inom textilindustrin. Enligt Joel Beinin, professor i Mellanösterns historia vid Stanford University, har Egypten hemsökts av 3 000 strejker med uppskattningsvis 2 miljoner deltagare de senaste åren.

Precis som i Tunisien spelar arbetarprotesterna en viktig roll i kampen mot diktaturen. Men den märks inte alltid i medias rapportering. Så här skrev den engelska tidningen The Guardian igår torsdag:

– Medan media har rapporterat om sociala nätverk som Twitter och Facebook, som revolutionära metoder för mobilisering, så var det den gammalmodiga arbetarklassen som fick proteströrelsen att blomstra.

Ett viktigt steg togs i fjol, då offentliganställda inom skattemyndigheten inte bara strejkade, utan även mobiliserade 10 000 arbetare till en tre dagar lång sittstrejk utanför premiärministerns palats. Efter den aktionen tvingades regimen erkänna den förrsta självständiga fackföreningen i landet på över femtio år.

En nyckelroll i det fackliga uppvaknandet spelar stödgrupper som CTUWS, som regeringen försökt att strypa. När Internet-trafiken ströps för några veckor sedan kunde ändå CTUWS publicera dagliga rapporter via amerikanska landsorganisationen AFL-CIO.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.