Industriarbetarnas tidning

Fler företag borde utbilda

21 februari, 2011

Skrivet av ANDERS JANSSON

Kompetent personal saknas inom delar av industrin. Utbildning är en lösning på problemet. Men det behövs fler företag som kan erbjuda praktikplatser till eleverna.

Thommy Ottosson är vd på Göteborgsföretaget Heka som arbetar med skärande bearbetning. Han har stora problem med att få tag i rätt personal och vill göra något åt det. Därför engagerar han sig bland annat i Teknikcollegeutbildningen i Göteborgsregionen.

– Det går helt enkelt inte att sitta på sin kammare och klaga utan jag måste göra det jag kan för att hjälpa till i den här situationen, säger han.

Thommy Ottosson deltar bland annat genom att vara med och utforma utbildningarnas innehåll och genom att ta emot praktikanter. Han säger att det behövs fler praktikplatser och han tror att utbildningarna överlag blir bättre om fler engagerar sig. Att företag inte deltar tror han beror på att de har fullt upp med sitt eget. Men han anser att de borde ta sig tid.

– Annars är risken att vi inte har någon personal över huvud taget, säger han.

Teknikcollege är ett initiativ för att skapa utbildningar som lever upp till industrins krav. Enligt IF Metalls Josefin Larsson, expert på utbildningsfrågor, har det varit lättare att engagera företag i Teknikcollege än i andra utbildningsprojekt. Men hon tycker att det vore önskvärt att fler företag var delaktiga. De senaste åren har engagemanget minskat och nu gäller det enligt henne att få till en omstart.

– Det är en ständig utmaning att få folk att upprätthålla engagemanget, säger hon.

Företagen har en nyckelroll och riksföreningen för Teknikcollege Sverige arbetar med att få dem mer delaktiga. Josefin Larsson säger att ett av de prioriterade områdena under 2011 är att ta fram en plan för att engagera fler.

– Företagens engagemang är absolut en av de viktigaste frågorna inför framtiden för att teknikcollege ska kunna fungera, säger hon.

Fakta Teknikcollege:
Teknikcollege är ett koncept som innebär att företag, kommuner och utbildningssamordnare inom en region samarbetar kring de industritekniska utbildningarna. Teknikcollege certifierar utbildningar på både gymnasial och eftergymnasial nivå utifrån kriterier som industri- och teknikföretag tagit fram. Det är Industrins parter i samverkan som tagit initiativet till Teknikcollege.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.