Industriarbetarnas tidning

Höga vinster trumfkort för facket

14 februari, 2011

Skrivet av

DA ANALYS

Fackförbundet Unionen tände avtalsbrasan i dag. Med en rapport som visar på paradoxen i utgångsläget: företagens rekordvinster och den fortsatt höga långtidsarbetslösheten.

Rapporten, som presenterades av tjänstemannafackets chefsekonom Daniel Lind, bär den talande rubriken ”Återhämtningen fortsätter – brist på arbetskraft väntar”.

En rubrik som indikerar ett innehåll som borde få arbetsgivarna att känna sig betydligt mindre bekväma inför den här avtalsrörelsen jämfört med den förra.

Den förra avtalsrörelsen genomfördes just när industrin knappt börjat återhämta sig från finanskrisen. Den skakiga framtiden såg mer osäker ut än någonsin och arbetsgivarna kände starkt självförtroende när de gick ut och förordade nollavtal.

Den här gången ser landskapet helt annorlunda ut.

Återhämtningen fortsätter och ger företagen vinster på rekordnivåer. Samtidigt som det fattas folk.

Kombinationen höga vinster och brist på arbetskraft borde vara som ett dukat bord för fackföreningsrörelsen.

Den snabba återhämtningen i näringslivet fyller företagens kassor. I Unionen-rapporten finns en prognos från finansanalytiker som pekar på en närmast explosionsartad utveckling av börsbolagens lönsamhet.

Vinstnivåerna för i år och nästa år överträffar till och med de febriga högkonjunkturåren före finanskrisen. Då motsvarade vinsten i snitt 14 procent av försäljningen – nu närmar vi oss 16 procent.

Vinsterna ramlar in till företag som under krisen snabbt hade kunnat kapa sina kostnader – genom massiva uppsägningar av personal. I ekonomiska efterkrisanalyser lovordas de svenska företagens förmåga att snabbt anpassa munnen efter matsäcken. När inkomsterna sjönk kapades kostnader med en snabbhet och flexibilitet som väckt internationell uppmärksamhet.

Nu vänder det uppåt. Utan att företagen nyanställer i någon större omfattning.

Med återhämtad produktion och bantad personalstyrka stiger produktiviteten. Just nu stiger den snabbare än någon gång under 2000-talet som, med undantag för några år, har varit ett rekorddecennium.

Välfyllda kassor och stigande produktivitet är goda nyheter för fackliga förhandlare. Alla vet att det är själva produktivitetsutvecklingen som skapar utrymme för reallönehöjningar. Så länge lönerna inte stiger snabbare än produktiviteten blir inte löneökningarna inflationsdrivande.

Fördel facket alltså. Om det inte vore för den fortsatt höga arbetslösheten.

Visserligen sjunker den – men från en ovanligt hög nivå till en inte fullt så hög nivå.

De mest optimistiska bedömarna tror på runt 7 procents arbetslöshet. I ett läge när Sverige sägs vara en tigerekonomi med rekordartad BNP-tillväxt.

En 7-procentig arbetslöshet är knappast något som eldar de fackliga kraven. Hög arbetslöshet har aldrig varit fackets vän.

Det motsägelsefulla är att den höga arbetslösheten lever parallellt med brist på arbetskraft i allt fler delar av ekonomin.

360 000 arbetslösa passar inte till de lediga jobben. Det är sånt som på arbetsmarknadssvenska brukar heta ”matchningsproblem”.

Bakom siffrorna finns en oroväckande utveckling av stigande långtidsarbetslöshet. Bland de arbetslösa finns en växande grupp som har gått utan arbete i mer än ett halvår. En av fyra arbetslösa har gått utan arbete i minst tre år.

Kort sagt: matchningen funkar inte.

Av de arbetslösa tillhör långt över hälften – cirka 225 000 personer – en utsatt grupp. De har bristfällig utbildning, är födda utanför Europa eller har en nedsatt arbetsförmåga. En grupp som vuxit snabbt; bara under de senaste två åren har denna utsatta grupp ökat med nästan 100 000 personer.

Samtidigt har samhället dragit ner på arbetsmarknadsutbildningen. Insatserna under högkonjunkturåren var faktiskt större än under de gångna krisåren.

Rekordvinsterna är en bomb i knät på arbetsgivarna som just nu söker argument för knappa löneökningar. De kommer att hänvisa till den internationella osäkerheten, skuldkrisen i Europa och USA etc.

Långtidsarbetslösheten är en bomb i knät på regeringen som gått till val på att bryta utanförskapet. Om världsrekord i ekonomisk tillväxt inte kan understödja regeringens arbetslinje – när fungerar då arbetslinjen?

Hemuppgiften för fackföreningsrörelse blir att hitta en modell som ger reallöneökningar utan att äventyra sysselsättningen. Facken har ett halvår på sig. I september presenteras såväl avtalsplattform som preciserade krav.

Du kanske också vill läsa…

Industrifacken kräver 3,0 procent

Industrifacken kräver 3,0 procent

Det finns ingen anledning att växla ned löneökningstakten. Det anser Facken inom industrin som kräver 3,0 procent på ett år.

”En försäkring ska hålla även i en lågkonjunktur”

IF Metall har länge sagt tvärnej till att införa inkomstförsäkring, många andra LO-förbund redan har. Nu kan en omsvängning vara på på gång, skriver DA:s Anna Julius. En orsak är de allt tydligare lockropen från Unionen.

Krav på mer inflytande över övertid i Teknikavtalet

Förutom gemensamma avtalskrav med Unionen och Sveriges Ingenjörer överlämnade idag IF Metall över sina förbundsspecifika krav för Teknikavtalet. Facket kräver att medlemmarna ska få mer inflytande vid övertidsarbete. IF Metall vill att Teknikavtalet förbättras så att medlemmarnas förhinder när det gäller att ställa upp på övertid i högre grad beaktas. Förbundet vill också att avtalet […]

Tjänstemännen försvarar avtalet

Tjänstemännen försvarar sitt avtal. Vi tänker i första hand på våra medlemmar, säger Unionen och Sveriges Ingenjörer. Unionens Cecilia Fahlberg och Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius mötte pressen efter att ha tecknat det första avtalet i 2010 års lönerörelse. De anser bägge att de värnat Industriavtalet. – Det har vi gjort genom att teckna ett […]

Stora Enso ger rekordstort skadestånd

Pappers, Unionen och Ledarna får ett rekordstort skadestånd från Stora Enso Pulp AB för MBL-brott i samband med nedläggningen av pappersbruket i Norrsundet, norr om Gävle.– Vi har förlikats på en hög nivå, konstaterar förhandlingsombudsman Matts Jutterström på Pappers. De tre facken hade ursprungligen krävt företaget på en miljon kronor vardera, men några sådana summor […]

Tjänstemännen blev först

Tjänstemännen blev först. I natt träffade Unionen och Sveriges ingenjörer avtal med Teknikföretagen och Industri- och kemigruppen.Avtalet är 18 månader långt och ger 2,6 procents löneökning. Den första juni i år utgår 0,7 procent. Ett år senare höjs lönerna med 1,4 procent. Dessutom sätts ett måltal 0,5 procent. Lägstalönerna höjs med 2,6 procent och alla […]

”Skjut upp nedläggningen”

Skjut upp nedläggningen av Saab. Det kräver IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer i ett gemensamt öppet brev till General Motors.Nu när det finns ett nytt bud från Spyker måste GM ge tid för ”en förnyad genomgång och analys”, skriver facken. De tre facken skickade ut det öppna brevet på söndagskvällen. Brevet är undertecknat Stefan […]

”Reinfeldt måste ringa Obama”

Reinfeldt måste ringa Obama. Det kräver de tre facken vid Saab Automobile i Trollhättan. Ett samtal kan rädda tiotusentals jobb, säger Paul Åkerlund, IF Metall. – Det handlar inte om att statsminsitern ska ringa presidenten. Men statsministern kan ringa den som äger General Motors. Det är skillnad. Den amerikanska regeringen äger 61 procent av GM. […]

Facket träffade Spykers vd

Nu har facket träffat Spykers vd Victor Muller. – Han ger ett engagerat och seriöst intryck, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven (bilden). -Nu är det viktigt att General Motors möter upp och behandlar Spykers nya bud seriöst. Spyker har undanröjt de hinder som funnits tidigare. Därmed skulle GM kunna sälja. Löfven träffade Muller i […]

Hela havet stormar för industrifacken

DA-ANALYS: Två går före och gör upp. En annan varslar om konflikt. Hela havet stormar just nu för facken inom industrin. Med Teknikföretagen som lekledare. Det här var helgen som skakade sammanhållningen inom fackföreningsrörelsen. Allt handlade om målgång och att hålla ihop laget. Om nu avtalssvenskan ska belastas med ytterligare sportmetaforer. Hursomhelst sa Sveriges Ingenjörers […]

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.