Industriarbetarnas tidning

”Horribelt att Ledarna är så okunniga”

14 februari, 2011

LO:s medlemstapp beror på att man fortsätter förhandla fram lönerna i grupp, i stället för att satsa på individuell lönesättning. Det menar Ledarna i ett utspel i helgen.
– Horribelt att de är så okunniga, svarar IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Fackförbundet Ledarnas ordförande och avtalssekreterare skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att LO och TCO har en gammaldags syn på löneförhandlingarna. Sverige har förändrats, menar de:

”Arbetsmarknaden – från kassapersonalen på kaféet till överläkaren på kirurgen – består av välutbildade medarbetare som på alla områden i livet vill och kan göra egna val.”

En förskönad bild, menar Veli-Pekka Säikkälä. Visst har många bättre utbildning i dag än tidigare. Men en stor del av dem som jobbar betraktas fortfarande som utbytbara. Arbetslösheten minskar valmöjligheterna ytterligare.

– Alla människor är inte starka. Många skulle inte få några lönehöjningar alls om det inte fanns kollektivavtal med centrala löneökningar och lägstalöner.

– Man slänger inte direkt pengar på våra medlemmar.

Han nämner till exempel företaget Saint-Gobain i Västerbotten som Dagens Arbete skrivit om tidigare. Där tjänade en del av de anställda under 18 000 kronor i månaden, efter flera års anställning.

Ledarna menar att avtalen slår fast färdiga löneökningar, att individen inte kan påverka. Kommentar?
– Det stämmer inte. Löneökningarna inom våra områden läggs i potter som man sen förhandlar om ute på företagen. Det handlar om hur pengarna ska fördelas mellan individerna. Förhoppningen finns förstås att det går att få ut något mer än de centrala höjningarna.

– Det finns möjligheter till löneglidning i våra avtal. Vi har jobbat med det goda arbetet och lönesystem sedan 80-talet. Du kan höja din lön genom att utbilda dig i jobbet.

Hur kan medlemmarna påverka de centrala löneökningarna?
– Vi har Metallträffar runt om i landet. Avdelningarna ordnar olika aktiviteter för sina medlemmar där det går att påverka. Alla har rätt att skriva motioner.

Hur förklarar ni medlemstappet?
– Det beror framför allt på krisen. Vi tappade många medlemmar i samband med krisen.

– En del av dem har fått jobb i andra branscher. Eller kommit tillbaka som inhyrda, eller visstidsanställda. Det är svårorganiserade områden.

  – Det kan vara yngre människor som jobbar på arbetsplatser i olika branscher, utan fackliga traditioner. De kanske byter jobb ofta och ser inte meningen med facket.

  Säikkälä pekar också på det stora medlemstappet inom hela LO som kom i samband med regeringens politik att chockhöja avgifterna till a-kassorna 2007. Det var där raset började. Men organisationsgraden, alltså andelen industriarbetare som är med i facket, har inte ändrats. Den ligger fortfarande över 80 procent inom IF Metall.

  Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

  Industrifacken skickar hem sina delegationer

  Industrifacken skickar hem sina delegationer

  Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

  Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

  Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

  Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

  ”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

  ”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

  På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

  Att förhandla löneförhöjningar under coronan

  Att förhandla löneförhöjningar under coronan

  Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

  Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

  Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

  Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

  Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

  Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

  Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

  Arbetarna räddar Sverige ur krisen

  Arbetarna räddar Sverige ur krisen

  Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

  Tuff väg till ett rättvist avtal

  Tuff väg till ett rättvist avtal

  Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

  Arbetsrätt Striden om las

  IF Metall: Vad finns det för alternativ?

  IF Metall: Vad finns det för alternativ?

  Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

  Bra att regeringen lyssnar på parterna

  Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

  Blandade känslor för regeringens las-besked

  Blandade känslor för regeringens las-besked

  ”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

  Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

  Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

  Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

  LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

  LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

  En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

  Välj förnuftet framför fundamentalismen

  Välj förnuftet framför fundamentalismen

  Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

  ”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

  ”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

  Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

  Las-förhandlingarna återupptas

  Las-förhandlingarna återupptas

  För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.