Industriarbetarnas tidning

Industrin intresserar inte Växjös unga

25 februari, 2011

Skrivet av ANDERS JANSSON

Utbildade industriarbetare behövs på teknikföretagen i Växjö. Men yrket lockar inte ungdomarna. Kommunens industriprogram ställdes in på grund av för få sökande förra året.

Mer än var femte jobb fanns inom industrin i Kronobergs län 2009, enligt SCB. Men i länets största stad Växjö är intresset för industriyrket svalt bland ungdomar. Av de elever som sökt in till gymnasiet de senaste åren har få valt industriprogrammet. På Kungsmadsskolan ställdes utbildningen in förra året, eftersom bara sex elever sökt.

– Det var väldigt få som över huvud taget nämnde industrin som ett alternativ, säger Kent Johansson, rektor för skolans industritekniska program.

För att öka intresset för industrin driver 14 lokala teknikföretag föreningen Gotech. Företagen behöver kompetent personal, men har svårt att hitta rätt personer och föreningen arbetar därför med att få ungdomar att läsa på det Industritekniska programmet.

– Det är självklart för företagen att de helst vill ha ungdomar med en industriteknisk utbildning, säger Joanna Kron verksamhetsansvarig på Gotech.

Inför årets gymnasieval har föreningen och Kungsmadsskolan satsat extra på att få elever. Gotech har bland annat anordnat studiebesök, gjort TV-reklam och lockat eleverna med garanterat sommarjobb och ett utbildningsstipendium på 2 500 kronor om året.

Satsningarna ser ut att ha gett resultat. Tolv elever har valt programmet i första hand och Kent Johansson tror att en ny klass kommer att börja i höst.

– Beslutet är inte taget, men jag tycker det finns förutsättningar för att öppna nu, säger han.

Joanna Kron tycker att det egentligen är för få sökanden. Hon skulle helst vilja nå upp till 30 elever per årskull, men hon säger att det i alla fall är en bra början.

– Om vi får en klass nu 2011 så ger det positiv energi till både skolan och företagen att jobba vidare, säger hon.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.