Industriarbetarnas tidning

”Kriskommissionen har gjort ett bra jobb”

15 februari, 2011

Skrivet av

Kriskommissionen har gjort ett bra jobb, säger Stefan Löfven, IF Metalls förbundsordförande.

Som suppleant i verkställande utskottet tillhör Stefan Löfven den socialdemokratiska partiledningen. Och därmed är han också delansvarig för den politik som nu partiets kriskommission granskat.

Hur mycket skiljer kriskommissionens utvärdering från partiets politik under senare år? Är det stor skillnad?

– Nu har jag inte lustläst rapporten så jag kan inte uttala mig detaljerat i den frågan. Däremot är det helt klart att rapporten pekar på en hel del förtydliganden som måste göras. Allt har inte varit fel med partiets politik, det vore ju konstigt att påstå det. Det har funnits många bra saker i tidigare kongressbeslut. Men genom det rödgröna samarbetet blev partiets politik för otydlig. Vi lyckades inte göra jobbfrågan tillräckligt tydlig. Och det är en fråga vi inte ska behöva tappa. Rätten till arbete är en frihetsfråga för individen. Arbetet är den vanliga människans väg till välfärd.

Just full sysselsättning nämns tillsammans med stärkt konkurrenskraft först i kriskommissionens rekommendationer. Hur tolkar du det?

– Man har tagit till sig den diskussion som har varit efter valet. Valet avgjordes av två frågor: förtroendet om att ha hand om de offentliga finanserna. Och jobben. Vi förlorade i bägge. Det är frågor som vi definitivt inte ska förlora. Regeringsduglighet och full sysselsättning är klassiska socialdemokratiska paradgrenar.

Tycker du rekommendationerna från kriskommissionen är bra?

– Ja i det stora hela. Det är väl några organisatoriska frågor som tål att fundera vidare på. Men framförallt gillar jag omvärlds- och idéanalysen. Det är viktigt att vi kan ta med den analysen i vårt fortsatta arbete och vidareutveckla den så att väljarna kan förstå ”aha, det är så här socialdemokraterna ser på verkligheten”.

Rapporten trycker hårt på insatser för mindre och medelstora företag och behovet av innovationer. Det ser ut som om IF Metall haft sin hand med här?

– Ja det hoppas jag! Det här är oerhört viktiga frågor som ligger oss varmt om hjärtat. Jag vill påstå att de här frågorna haft sin plats inom partiets politik tidigare, men de har kanske inte tydliggjorts som en del i en sammanhållen strategi.

Det låter ändå som du har saknat den här typen av frågor i partiets politik?
– Nejdå, de har funnits med. De fanns med i valrörelsen och vi hade seminarier under Almedalsveckan på det här temat. Men vi har inte lyckats formulera en strategi som väljarna kan uppfatta. Vi måste kunna berätta hur vi vill utveckla företagen, hur vi ska förnya såväl produkter som produktionsprocesser. Det handlar om en fokusering på efterfrågan.

– Regeringens jobblinje fokuserar på utbud, att få ut arbetskraften till varje pris – utan att diskutera efterfrågan. Vi fokuserar på efterfrågan. Hur vi utformar trygghetssystemen spå att de underlättar omställning och utveckling, hur vi utbildar människorna för arbetsmarknaden. Den bilden måste bli tydligare.

Kriskommissionen efterlyser ett mer ödmjukt parti. Vad anser du om det?

– Det har jag inget emot, även om jag ibland kan uppleva det som ett lite modebetingat ord. Men det viktigaste är att vi av väljarna uppfattas som ödmjuka och lyssnande – samtidigt som står upp för våra värderingar.

Partiet måste också bli mer nyfiket, öppet och hungrigt, enligt kriskommissionen. Är partiet för mätt och slutet?

– Jag tycker vi blivit betydligt bättre. Jag hade själv förmånen att vara med och leda ett rådslag efter förra valet och jag tycker att vi visade öppenhet mot andra under den processen. Så det har nog blivit betydligt bättre med öppenheten. Sedan får man inte glömma att det är medlemmarna som fattar besluten. Socialdemokraterna är ett folkrörelseparti.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.