Industriarbetarnas tidning

Ökade krav på kompetens

21 februari, 2011

Skrivet av ANDERS JANSSON

Tusentals nya industriarbetare behövs i år. Men jobben räcker inte till alla. De som saknar kvalificerad utbildning kommer att få det svårast.

– 2011 kommer att bli ytterligare ett bra år med ökad sysselsättning, säger Tord Strannefors prognoschef på Arbetsförmedlingen.

5 000 nya arbeten kommer skapas inom industrin i år enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos. Men samtidigt är det många som inte kommer få jobb. Drygt 54 000 industriarbetare var öppet arbetslösa eller inskrivna i program i januari. De nya jobben kommer framför allt ges till den kvalificerade arbetskraften. Personer med bristfällig eller inaktuell kompetens har det tyngre. För att de ska få jobb krävs det vidareutbildning.

– Det är ganska tydliga signaler att kompetenskraven stiger inom industrin, säger Tord Strannefors.

Kvalificerad personal är i vissa fall en bristvara. Det saknas till exempel lastbilsmekaniker, CNC-operatörer och verktygsmakare. Tord Strannefors tycker inte att bristen på kompetens är något allvarligt problem i dag. Men han säger att det kan bli det om några år.

– Problemet är att det utbildas för få ungdomar till industriarbetare, säger han.

Bengt Lindqvist, ekonomisk analytiker på Teknikföretagen, säger också att det saknas kompetent arbetskraft. När Teknikföretagen frågade sina medlemmar i slutet av 2010 angav 21 procent att det var brist på yrkesarbetare. Bengt Lindqvist säger att det kan leda till merkostnader för företagen om de inte får tag i den personal de tänkt sig. Men han tycker inte att situationen är akut och påpekar att det är långt kvar till den brist som råder i en högkonjunktur.

De nya industrijobben kommer framför allt inom verkstadsindustrin enligt Tord Strannefors. Men han tror att de flesta delarna inom industrin behöver mer arbetskraft under året. Ett undantag är sågverken som går trögt och troligen kommer att behöva mindre personal.

Fakta:
En sammanfattning av Arbetsförmedlingens yrkesprognos presenteras i rapporten Var finns jobben 2011?http://www.arbetsformedlingen.se/Om-oss/Statistik-prognoser/Prognoser/Prognoser/Riket/1-27-2011-Brist-pa-arbetskraft—ett-okande-problem-.html
Uppgiften om antalet arbetslösa eller programinskrivna industriarbetare har tagits fram av Arbetsförmedlingens analytiker. Industriarbetare utgörs i det här fallet av grupperna metallhantverkare och reparatörer, processoperatörer, maskinoperatörer och montörer, övriga industriarbetare samt övriga hantverkare med mera.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?