Industriarbetarnas tidning

Sämre sjukskydd för visstids­anställda

8 februari, 2011

Skrivet av

Bengt Fredriksson jobbade ända fram till dagen innan han lades in för strålbehandling. Trots det är hans sjukpenning lika låg som a-kassan. Orsaken – han hade en visstidsanställning.

Bengt Fredriksson förlorade jobbet när Nockeby Tryckeri gick i konkurs 2009. Han gick inte arbetslös länge och har, med undantag för några korta perioder med a-kassa, jobbat med att köra sopbil och slambil.

Han har hela tiden haft visstidsanställningar. Förra året gick anställningen ut under hösten, men han fick förlängt några dagar fram till att han skulle in på strålbehandling. Dagen innan han lades in jobbade han sin sista dag.

Han sjukanmälde sig, men när han fick hem papper från Försäkringskassan trodde han att något blivit fel. Hans sjukpenninggrundande inkomst är 280 000 kronor och borde ge en sjukpenning på cirka 18 000 kronor i månaden. Men Bengts sjukpenning är 15 000 kronor före skatt.

Orsaken är att han inte har någon anställning. Då ska sjukpenningen, sedan en regeländring 2003, inte vara högre än a-kassan oavsett hur mycket man har jobbat före sjukskrivningen. Bakgrunden är de tidigare höga sjuktalen och att det förekom att arbetslösa hade sjukpenning i stället för a-kassa eftersom sjukpenningen var högre.

Om Bengts anställning varit fast hade hans sjukpenning varit 3 000 kronor högre varje månad. Han tycker att systemet är orättvist.

– Jag förstår inte hur de kan räkna mig som arbetslös. Jag hade haft fortsatt jobb om jag inte blivit sjuk. De fick ta in andra som gjorde jobbet istället för mig.

– Jag har ju jobbat hela tiden och betalat mina skatter. Jag kommer ha jobb igen i början av mars. Nu går jag på rehab och ska bli frisk. Jag är ingen som drar mig undan jobb. Jag vill göra rätt för mig. Men det gör inte staten tycker jag.

Leif Johansson, ombudsman på fackförbundet GS, menar att det sämre ekonomiska skyddet för visstidsanställda bara är en av många inhumana regler i ett dåligt sjukförsäkringssystem.

– Hela systemet måste förändras. En människa som är sjuk ska ha en ekonomisk trygghet.

I mars 2010 tog GS förbundsstyrelse ett beslut om att verka för en samordning av arbetslöshetsförsäkringen, arbetsskadeförsäkringen och sjukförsäkringen.

– Med en samordning kan man lägga upp en rehabiliteringsplan som innehåller alla tre försäkringssystem. Då har bara ett försäkringsbolag ansvaret och behöver inte bråka om vem som ska bära ansvaret för individen.

GS vision är ett samordnat försäkringssystem som sköts av parterna på arbetsmarknaden istället för av politikerna.

– Då slipper vi den politiska klåfingrigheten, att de är inne och gräver och grottar i villkor och system. Det ligger bara ideologi bakom, inget annat.

– Om parterna hade ansvaret skulle viljan att skydda människor och viljan att få tillbaka människor i arbete och produktion vara det som styrde.

Ersättningen från a-kassan borde dessutom ligga i nivå med sjukpenningen, anser Leif Johansson.

FAKTA/Sjukpenning vid arbetslöshet

  • Arbetslösa får högst 486 kronor per kalenderdag i sjukpenning.
  • Den som blir arbetslös under sjukskrivningsperioden måste anmäla det till Försäkringskassan, som då justerar ner ersättningen till a-akassenivå.
  • Arbetslösa ska åter anmäla sig till Arbetsförmedlingen den första vardagen efter att sjukskrivningen går ut. Annars förloras den sjukpenninggrundande inkomsten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.