Industriarbetarnas tidning

Stopp för svensk träexport till Egypten

2 februari, 2011

Skrivet av AGNETA PERSSON

Oroligheterna i Egypten påverkar svenska sågverk. Utanför hamnen i Alexandria ligger just nu ett fartyg med svenskt trä som inte kan lossas eftersom hamnen är stängd.

Det råder generalstrejk i Egypten. All näringslivsverksamhet är nedlagd, bankerna är stängda, hamnarna likaså.

För de svenska sågverkens del innebär oroligheterna just nu ”en del trassel”, enligt Anders Ek som är marknadsdirektör på SCA Timber. En båt med svenskt trä ligger sedan ett par dagar utanför Alexandria utan att kunna lossa, en annan båt är på väg ner och väntas anlända om tio dar.

Planerade avgångar från Sverige de kommande tre veckorna har ställts in. Men än så länge utgör oroligheterna inget hot mot den svenska sågverksindustrin, säger Anders Ek.

– Våra leveranser till Egypten utgör tre och en halv procent av den totala produktionen. Får vi en månads uppehåll på den här marknaden så har det inte någon betydelse. Det har ingen påverkan på marknaden eller företaget och det kommer inte att påverka produktionen.

För att det ska bli en ordentlig påverkan, säger Anders Ek, måste det bli en långvarig konflikt, alternativt att den sprider sig till andra länder i Nordafrika och där håller i sig ett bra tag.

– Jag tror man ska kalkylera med att det kommer att lugna ner sig, säger han.

Det svenska träet som exporteras till Egypten utgör råvara för snickerier, möbler, dörrar och fönster.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.