Industriarbetarnas tidning

Vi är som judobrottare

3 februari, 2011

Skrivet av JAN-HENRIK SANDBERG

Krönika februari 2011

Satsa på samverkan! Pappers- och massaindustrin har en lång tradition av samverkan mellan arbetsgivare och fack. Tidvis har denna samverkan varit välutvecklad, ja rentav storartad. Jag skulle tro att den i allmänhet varit bättre än i de flesta andra branscher.

Pappers och Skogsindustrierna hade tidigt ett bra arbetsmiljöavtal. Så småningom omvandlades det till ett samverkansavtal där också andra komponenter ingick som frågor om medbestämmande, jämställdhet, kompetensutveckling och förslagsverksamhet.

Till detta skulle sedan komma ett lokalt samverkansavtal där parterna på varje fabrik själva skulle beskriva hur de konkret ville samverka. På många håll skrevs dessa lokala avtal; på andra blev det aldrig gjort.

Sedan dess har samverkan bedrivits med varierande framgång, med eller utan lokalt samverkansavtal.

Alla är nog i grunden positiva till konstruktiv samverkan. Mitt intryck är dock att den fungerar bäst i medvind. När företagen går bra satsar de på dessa ”mjuka” frågor. När det går sämre uppstår lätt störningar. När kostnader ska sparas och personalen bantas får samverkan lidande. Cheferna har inte tid eller ork att fokusera på samverkan. De anställda mister sin samverkansmotpart, blir rädda att förlora jobbet och tappar framtidstron. Det fina samverkansklimat som kunde ha fört företaget framåt smulas sönder under trycket av hårdhänta besparingar och toppstyrd organisatorisk exercis. Det är synd, för när pressen på företagen är som störst behövs samverkan som bäst. Något behöver göras åt saken.

Ett annat sätt att försämra samverkan är att välja att låta den infekteras av händelser där de inneboende och oundvikliga motsättningarna mellan fack och arbetsgivare tar sig tydliga och svårsmälta uttryck. Det kan handla om arbetsrättsliga tvister eller svåra avtalsrörelser. Ja, jag skriver ”välja att låta den infekteras”, för det är precis vad det handlar om: ett fritt val.

Tvister och konflikter är uttryck för motpartsförhållandet och kommer alltid att finnas, även om de om möjligt ska undvikas. Den som villkorar samverkan med motsättningarnas upphörande orsakar samverkans död. Det finns inget av aggression eller oresonlighet i detta konstaterande; det är en enkel redovisning av fakta. Samverkan och motsättningar måste kunna leva parallellt. Det förutsätter dock att de hålls isär.

Jag har en bild av avtalsrörelser längre tillbaka i tiden under den svenska modellens vackraste blomning. Det var före min tid som förhandlare på riksnivå, så egentligen vet jag inte, jag kanske romantiserar, men i alla fall. Med eller utan konflikter gav de ett ganska anständigt intryck.

Det var ungefär som en judomatch. Först hälsade motståndarna på varandra med vördnadsfulla bugningar och sedan började kampen.

Det kunde vara hårda tag med stridsåtgärder.

När matchen var slut och ett resultat kunde fastställas, bugade man åter och skildes åt i ömsesidigt lugn och respekt. Därmed var episoden avslutad.

Nutida avtalsrörelser, inte minst den senaste, får mig att tänka på en sämre fotbollsmatch. Långt före matchstart startar skränet från läktaren och när man kliver in på planen är det tydligt att det inte räcker spela bra fotboll; man måste också akta sig så att motståndarlagets huligansupportrar inte lyckas träffa med någon av de ölflaskor som de slänger efter en.

Man kan välja att låta samverkan störas av motsättningar eller svåra tider. Eller inte. Pappers väljer att inte låta sig störas. Vi sysslar med fackföreningsjudo; vi är stolta innehavare av det svarta bältet. När en match är slut så är den slut. Vi bugar och engagerar oss helhjärtat i det arbete som bedrivs inom SIRIUS. Konstruktiv och intelligent samverkan är livsviktig både för företagen och deras anställda och får inte schabblas bort.
Satsa på samverkan!

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?