Industriarbetarnas tidning

”Vi har definitivt gjort någonting”

2 februari, 2011

Skrivet av

I senaste numret av Dagens Arbete får IF Metall kritik för att facket inte gör något för arbetslösa. IF Metall Malmfälten tycker inte kritiken är berättigad.

I en artikel i Dagens Arbetes senaste nummer uttalar en IF Metallmedlem kritik mot att facket bara är till för dem som jobbar. Att IF Metall lämnat de arbetslösa i sticket.

IF Metall i Malmfälten anser att kritiken inte stämmer.

– Vi kanske inte har gjort tillräckligt, men vi har definitivt gjort någonting. Att vi har lämnat de arbetslösa i sticket anser vi inte vara sakligt, säger Daniel Eneslätt, ombudsman på IF Metall Malmfälten.

Avdelningen har en egen policy som tillämpas på arbetsplatser med praktikanter. Enligt policyn tillstyrker facket inte praktikplatser som varar längre än åtta veckor.

– Problem kan uppstå för våra medlemmar som anvisas till arbetsplatser där vi inte har kollektivavtal, och där vi inte yttrar oss. Som det ser ut i artikeln så verkar vår medlem inte ha varit på arbetsplatser där vi har avtal, och således yttranderätt, säger Daniel Enslätt.

Han framhåller att avdelningen i Malmfälten under 2010 jobbat hårt för att synliggöra arbetslösas och sjukskrivnas situation.

Bland annat har ett tiotal aktiviteter anordnats vid marknader och i olika tävlingssammanhang. 10 000-tals flygblad har delats ut och arbetslösa har bjudits in till särskilda träffar med facket.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.