Industriarbetarnas tidning

Återupprätta förtroendet för svenskt skogsbruk

3 mars, 2011

Skrivet av PER-OLOF SJÖÖ

Krönika mars 2011

När det avslöjades att lettiska skogsarbetare endast tjänade 17 kronor i timmen var måttet rågat för Stora Enso. Företaget inför därför nya regler när det gäller upphandling och kommer i framtiden att acceptera endast ett entreprenörsled. Detta innebär att entreprenören själv måste anställa den personal som krävs för att utföra uppdragen – inte lägga ut det på en annan underentreprenör.

Detta är ett mycket positivt besked. GS har arbetat intensivt med dessa frågor och kritiserat skogsbolag för att de accepterat kedjor av underentreprenörer. Ofta med följd att utländsk arbetskraft blivit blåsta på utlovad lön och andra ersättningar. Stora Ensos beslut gör det lättare för både företaget och oss att se till att våra gemensamma avtal efterlevs.

Vi hoppas nu att andra skogsföretag följer Stora Ensos goda exempel och att även vår motpart Skogs- och Lantarbetsgivarna, SLA inser att detta är en viktig fråga för dem som arbetar i skogen men också för de företag som vill konkurrera på lika villkor. Det borde ligga i Stora Ensos, och andra ansvarstagande skogsbolags, intresse att frågan blir reglerad på branschnivå.

Jag hoppas också att klåfingriga politiker låter bli att lägga sig i innehållet i våra avtal. Under ett flertal år har företrädare för Centerpartiet diskuterat innehållet i vårt skogsavtal i riksdagen. Deras interpellationer och frågor har inte handlat om att skapa mer ordning och reda i skogsbruket.

Deras ingång går i rakt motsatt riktning i förhållande till vad Stora Enso nu gjort. Centerpartiet vill utöka möjligheten för enskilda firmor att ta uppdrag i skogsbruket. Om de får sin vilja igenom är vi tillbaka på ruta ett igen.

Ovan nämnda politiker uppmanas i stället att ta ansvar för att arbetsmarknaden kan fungera och att konkurrensneutraliteten kan upprätthållas.

De ska se till att svenska myndigheter ges möjlighet att kontrollera efterlevnad av lagar och regelverk.

Skattemyndigheterna har inte koll på vilka utländska företag och anställda som finns i Sverige. Det eftersatta regelverket för utländska bemanningsföretag gör det svårt för Skatteverket att kontrollera att skattskyldigheten efterlevs.

En registreringsskyldighet för dessa företag skulle möjliggöra för såväl fackförbund som relevanta myndigheter att veta var de anställda arbetar.

Låt oss slippa möta och läsa om utblottade utländska skogsarbetare och bärplockare i sommar. Jag hoppas nu att alla parter är beredda att fatta nödvändiga beslut för att återupprätta förtroendet för svenskt skogsbruk. Det skulle vara bra för Sverige.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.