Industriarbetarnas tidning

Få sjuka får hjälp från jobbet

2 mars, 2011

Endast var femte arbetsgivare tar egna initiativ för att förkorta de anställdas sjukfall.
Det visar en aktstudie som Försäkringskassan publicerar i dag.

Studien gäller ett urval (på drygt 2 000) av Försäkringskassans akter för sjukfall med varierande längd, under tiden oktober 2009 till augusti 2010.

Försäkringskassan har bland annat granskat handläggarnas och arbetsgivarnas agerande. Studien visar att mindre än 20 procent (18,4) av arbetsgivarna tar några egna initiativ för att förkorta de anställdas sjukfall. Knappt 4 procent (3,8) har kontaktat Försäkringskassan för att diskutera en arbetsåtergång.

Vad gäller Försäkringskassans initiativ visar studien att (för de sjukfall som varat minst 30 dagar):

  • Endast i 29 procent av sjukfallen görs en utredning med arbetsgivaren (vilket betyder minst en telefonkontakt där man diskuterar anpassningsmöjligheter/omplacering).
  • Endast i 12 procent av sjukfallen görs ett arbetsgivarutlåtande (en blankett som arbetsgivaren fyller i om ovanstående möjligheter).

Studien visar också att åtgärderna kommer relativt sent. I hälften av sjukfallen görs utredningen efter den 90:e sjukdagen. Samma gäller arbetsgivarutlåtandet.

Det beror, enligt Pererik Bengtsson, som är analytiker på Försäkringskassan och ansvarig för studien, bland annat på att det kan dra ut på tiden innan ärendet kommer över till den personliga handläggaren.

Studien har samtidigt låtit granskarna göra en helhetsbedömning runt behovet av uppföljning. I vissa fall kan diagnosen vara så tydlig att det är uppenbart att det inte går att börja arbeta igen, oavsett åtgärder. Uppskattningen visar att utredning borde ha gjorts i 57 procent av fallen och att arbetsgivarutlåtande borde ha gjorts i 39 procent av fallen.

Pererik Bengtsson tror att uppgifterna om arbetsgivarnas bristande initiativ delvis är en överskattning. Det som görs ute på arbetsplatserna skrivs kanske inte alltid in i Försäkringskassans akter. Men det borde fungera bättre, arbetsgivarna skulle kunna göra mer, säger han.

– Det ligger ett stort ansvar på arbetsgivarna.

Försäkringskassan ska nu gå vidare och undersöka hur de kan bli bättre på att identifiera de sjukfall som behöver mer stöd från kassan.

– Det finns mycket att göra, säger Pererik Bengtsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.