Industriarbetarnas tidning

Fas 3 borde öppna även borgarnas ögon

3 mars, 2011

Skrivet av STEFAN LÖFVEN

Krönika mars 2011

Just nu är IF Metall inne i en intensiv period. Här hemma är förberedelserna inför både avtalsrörelse och kongress i full gång med allt vad det innebär. Även på internationell och europeisk nivå finns det många stora frågor att brottas med. Den senaste tiden har den så kallade jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas debatterats flitigt i tidningar, etermedier och inte minst i de sociala medierna. När jag hör hur de som placeras i Fas 3 behandlas går jag väldigt fort från de stora övergripande frågorna i förbundet och samhället i övrigt till insikten om att bakom alla siffror finns människor av kött och blod.

Det som berör mig mest är när de arbetslösa medlemmarna i Fas 3 berättar att de känner skam över sin situation. De känner sig klassade som hopplösa fall i en utsiktslös återvändsgränd.

Dessutom tvingas de som placeras i Fas 3 utföra föga utvecklande arbetsuppgifter till en närmast löjligt låg ersättning utan någon som helst hjälp att komma vidare mot en bättre situation med ett riktigt jobb, avtalsenlig lön och rättigheter som varje arbetstagare ska ha.

Det är rent ut sagt bedrövligt att människor i Sverige i dag ska behöva skämmas för att de är utan jobb. Att regeringens jobb- och utvecklingsgaranti inte fungerar är uppenbart, inte minst med tanke på att antalet personer i Fas 3 ökar lavinartat. Arbetsförmedlingens egen prognos spår att antalet placeringar i Fas 3 kommer att uppgå till 48 000 personer hösten 2013. Bara bland IF Metalls arbetslösa medlemmar går cirka 250 personer i månaden in i Fas 3.
Insatserna för de arbetslösa i jobb- och utvecklingsgarantins första två faser är uppenbarligen fullständigt otillräckliga för att de ska kunna komma tillbaka in på arbetsmarknaden. Det som ofta behövs för att gå från arbetslöshet till jobb är en utbildning, men den typen av insatser lyser med sin frånvaro i dagens arbetsmarknadspolitik.

Det finns också betydligt bättre alternativ till Fas 3 som innebär meningsfull sysselsättning med avtalsenlig lön.

Inget av detta verkar dock få den borgerliga regeringen att öppna ögonen. Eller är det kanske i själva verket så att det är så här borgarna vill ha det? Att den som har haft oturen att förlora sitt jobb och inte hittar något nytt inom 450 dagar ska ses som någon sorts andra klassens människa?

Till skillnad från den borgerliga regeringen ser IF Metall de arbetslösa som en värdefull tillgång, som med rätt stöd och framför allt utbildningsinsatser, har alla möjligheter att komma tillbaka till arbetsmarknaden.

Som ett led i det tänket ligger förbundet nu i startgroparna med ett projekt som ska bygga vidare på arbetet med kompetensbanker som vi sett exempel på i Trollhättan och Stockholm.

IF Metall vill, tillsammans med Arbetsförmedlingen, bli en seriös aktör på arbetsmarknaden i hela Sverige. Målet är att fler av IF Metalls medlemmar ska kunna komma tillbaka till riktiga jobb.

Jag ser fram emot att följa projektet och att kunna berätta mer om det framöver.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?