Industriarbetarnas tidning

Gnosjö i projekt om yrkesintroduktion

15 mars, 2011

Skrivet av

IF Metalls avtal om yrkesintroduktion ska användas i ett projekt i Gnosjöområdet. Här vill facket se en lönetrappa i de individuella avtalen, i stället för att ligga på 75 procent av lägstalönen.

Sedan drygt ett år tillbaka har IF Metall, Arbetsförmedlingen och kommunerna Gnosjö, Vaggeryd och Värnamo samarbetat för att starta projektet yrkesåret. Målet är att matcha unga arbetslösa med behovet av utbildad arbetskraft hos industriföretagen i kommunerna.

IF Metalls och Teknikarbetsgivarnas avtal om yrkesintroduktion kommer troligtvis att vävas in i projektet, som inledningsvis vänder sig till ungdomar under 25 år.

Yrkesåret ska bestå av två delar. Via Arbetsförmedlingen gör ungdomarna först en 16 veckors praktik på något av fadderföretagen som deltar i projektet. Därefter är tanken att IF Metall och företaget ska sluta ett avtal om yrkesintroduktion på upp till ett år.

– Vi kommer att utgå från individen. Det är inte säkert att alla behöver gå ett helt år, säger Annelie Borgström som är ansvarig för projektet på IF Metalls avdelning i regionen.

Även Teknikcollege kommer att vara inblandat för att varva utbildningen på arbetsplatserna med teoretisk utbildning.

Yrkesåret ska omfatta kvalificerade yrken, till exempel CNC-operatörer, svarvare, svetsare och programmerare. Inga avtal kommer att slutas för montörsarbete.

– Det är inte den typen av arbetsuppgifter som man behöver utbildning för, säger Annelie Borgström.

Med ett introduktionsavtal kan lönen sättas till lägst 75 procent av lägstalönen i kollektivavtalet. IF Metall vill få in en lönetrappa i de avtal som sluts med företagen i Gnosjö, Värnamo och Vaggeryd.

– Man ska komma in på en första nivå, men i takt med att man lär sig mer ska man gå upp i lönetrappan.

Förhoppningen är att projektet ska dra i gång snarast. Gnosjö automatsvarvning är ett av företagen som vill delta. De har ingen akut brist på kvalificerad arbetskraft, men vd Solweig Fransson hoppas att unga ska sluta att rata industrijobben.

– Vi vill göra ungdomarna uppmärksamma på vilka jobb som finns och vad som är ett framtidsjobb. I dag ser man på jobben i industrin som något man får ta om man inte får något annat.

IF Metall har ingen samlad information om i hur stor omfattning avtalet om yrkesintroduktion har använts. I Örebro har ombudsman Peder Boström tecknat avtal med ett företag. Det rör sig om en person som under ett års tid ska arbeta och få handledning för att bli servicetekniker. Här är lönen inte satt till 75 procent av lägstalönen.

– Nej, nej, nej! Det här är ett avancerat jobb och de som utför det ligger normal på cirka 26 000 kronor. Här var vi överens om en lön på 19 000. Finns det ett lönesystem på företaget kan man inte utgå från kollektivavtalets lägstalön, säger Peder Boström.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]